weby pro nejsevernější čechy

Víkendové kudykam – dvacátý osmý týden roku 2018

Na víkend se toho tentokrát sešlo tolik, že bych se potřeboval rozkrájet na nudličky…

Po dvou dnech šlapání krajinou a jednom dni poznávání Horní Lužice si dám v pátek 13. července 2018 oraz, i když třeba nový oltář ve Šluknově by mě docela zajímal.

V sobotu 14. července 2018 bych se sice rád viděl s Vlastou Kocmanem a lidmi kolem KČT Krásná Lípa viděl u Bukové hory, leč tentokrát to nevyjde. Strongman u Kocoura. O varnsdorfském tenise (Senior Lob) se mi přes netradiční pozvání na vrcholu Luže nepodařilo nic moc zjistit, ale stejně nestíhám. Do Mikulášovic jsme už zvali, ale tady ještě podrobněji:

Zveme Vás na Eastern Tunes, festival asijské hudby a kultury, 14.7. v Mikulášovicích (u dolního nádraží).

Asie je mnohem víc než čínské nudle, mniši s červenými rouchy či Tálibán. Přijďte se seznámit s autentickou hudbou a kulturou. Cílem hudebního festivalu je přiblížit veřejnosti kulturu zemí Asie a nabídnout víc, než jen stereotypy, které si většinou s Asii spojujeme. Chceme přispět ke vzájemnému poznání, porozumění a komunikaci.

I letos pro Vás máme bohatý program. Od 9:00 inaugurace stupy s Lamou Jampou Trinley Kunkhyab. Od 12:00 festival. Na pódiu vystoupí tradiční taiwanská hudba a tance, tance z Bali, korejský rock, perská kytara, arabský folk či japonský noise blues a barmský punk.

Na festivalu nebude chybět ani promítání tibetské pohádky a asijské hry pro děti. Můžete vyzkoušet středoasijský chleba z tandoru a jiné asijské dobroty. Nebude chybět ani čajovna či severočeské pivo, cidre nebo limonády.

Za dobrého počasí budeme 13.7 od 21:00 na festivalovém pódiu promítat film My Buddha is Punk o barmské kapele Rebel Riot s následnou diskuzí s kapelou a členy barmského kulturního centra.

Festival organizuje spolek Thonmi z.s. Velký Šenov, sdružení pro porozumění asijské kultuře (www.thonmi.eu). Naším dlouhodobým cílem je na česko-německém pohraničí Šluknovksého výběžku vybudovat kulturní a vzdělávací centrum pro poznání a spolupráci se zeměmi Střední a Východní Asie.

Dál se nabízí třeba slavnosti ve Starých Křečanech (tam jsem nebyl ani nepamatuji), oslavy hasičů v Dolním Podluží, setkání u rozhledny na Studenci, fesťáček v Prysku nebo České Lípě. Já ale nejspíš zmizím, bude-li čas, za lnem (kam jsem sice nechtěl sám, ale dopadne to jako obvykle). A snad ještě večer Krásná Lípa.

V neděli 15. července 2018 opět konflikt. Poprvé (a snad naposledy) vynechám letošní varhany, protože na tento den se nakonec přesunula další z exkurzí Okolo dráhy NP. Rozhlednu na Chlumu už jsem sice viděl, ale Vrabinec mě zajímá víc než dost…

Více a podrobněji najdete v plakátcích a našem kalendáři. Nebo také možná úplně někde jinde.