weby pro nejsevernější čechy

Víkendové kudykam – třicátý první týden roku 2018

Teplo. Mám ho rád, vyhovuje mi, rád v takovém počasí chodím. Ale tenhle týden si říkám, jestli to fakt není moc (začal jsem nosit v batohu dokonce i pití).

Nejprve to, co mám už pěkných pár dní v poště:

Odpustková slavnost Porcinkule v Loretě Rumburk

V Loretě Rumburk se v neděli 5. srpna 2018 uskuteční tradiční odpustková pouť k Panně Marii Andělské z Porciunkule. Součástí slavnosti je mše svatá, prohlídka Lorety pro děti, výstava a komentované prohlídky s průvodcem. Slavnost v 9.30 hod. zahájí mše svatá v klášterním kostele sv. Vavřince. Hlavním celebrantem je P. Antonín Koman SDB z Římskokatolické farnosti – děkanství Rumburk. Po mši sv. následuje loretánská litanie ve Svaté chýši a pobožnost u oltáře sv. Josefa na nádvoří Lorety. Komentované prohlídky zájemce provedou Expozicí církevního umění Šluknovska, ambitem, loretánskou kaplí a klášterním kostelem sv. Vavřince. V křížové chodbě je možné zhlédnout výstavu fotografií „Památky osiřelé“. Slavnost probíhá do 17.00 hod. Pořádá ji rumburské děkanství. Vstupné do Lorety je po celý den dobrovolné.

Pouť k Panně Marii Andělské z Porciunkule má v Rumburku více než třistaletou tradici. Poprvé ji slavili řeholníci z kapucínského kláštera u sv. Vavřince před tři sta třiceti třemi lety roku 1685. Po dostavbě a posvěcení rumburské Lorety v roce 1707 se Porciunkule stala každoročně nejvýznamnější církevní slavností pořádanou v tomto mariánském poutním místě. Kvůli ní do města až do let 1. světové války opakovaně začátkem srpna přicházeli věřící z oblasti severních Čech a Horní Lužice.

Program slavnosti Porciunkule 2018 v Loretě Rumburk:

09.30-10.30 mše svatá, hlavní celebrant P. Antonín Koman SDB z ŘKF Rumburk (klášterní kostel sv. Vavřince)

10.45-11.15 loretánská litanie a pobožnost u oltáře sv. Josefa (loretánská kaple)

10.00-17.00 prohlídky s průvodcem (loretánská kaple, ambit a kostel sv. Vavřince)

10.00-17.00 výstava fotografií „Památky osiřelé“ (ambit)

15.00-15.45 hravá prohlídka Lorety pro děti

Klára Mágrová

A nyní zpět.

V pátek 3. srpna 2018 setkání rodáků ve Fukově a žehnání reliéfů křížové cesty v Království. A také první část hudební nálože Houmrova triatlonu.

V sobotu 4. srpna 2018 je toho víc, ale já si to důkladně polepím. OpéeSka totiž opět šíbovala termíny a do skal nad Křinici se pojede až teď. Takže vynechám Houmra, který pokračuje sportovně i kulturně (inu, aspoň se vyhnu pobíhání sem a tam, od pódia k vodě a zpět). Že nestihnu Den našich spolků – Festival pro ves v Brništi (asi náhrada zmizelého Festivalu jurt), to se nic neděje, stejně tam budou jen lívance. Krásnolipskou nádheru, ta níž stojí pivovar Falkenštejn, jsem navštívil jen jednou, pokud se dobře pamatuji, a asi ani moc nelituji, že jsem to nikdy neopakoval. Ovšem že nestihnu módní přehlídku v rámci Tolštejnského krasodění, to bude nejspíš oheň na střeše. Za zmínku ještě stojí koncert v Lipové, oba protagonisté jsou hudbymilovným výběžanům dobře známí z již několika výběžkových produkcí.

V neděli 5. srpna 2018 Loreta viz výše a pak samozřejmě Filipov a varhany.

Další tipy a podrobnější info najdete v plakátcích a našem kalendáři. Nebo také možná úplně někde jinde.