weby pro nejsevernější čechy

Červenáček chystá výstavu ve Varnsdorfu

„To jsem zvědavý, jak to tam bude vypadat!“ říká v jednom slavném komiksu pro mládež Rychlonožka. Přijměte pozvání na výstavu, kterou pořádá jeho věrný seriálový druh, Červenáček.

Doufám, že nejen ve Varnsdorfu, ale i na Šluknovsku, ještě jsou čtenáři legendárních Rychlých šípů. Kdo je napsal vědí i mnozí z těch, kdo je nikdy nečetli. Kdo je kreslil, už však leckdo netuší. A ještě méně lidí nejspíš ví, že jeden z té slavné komiksové pětky – Červenáček – byl kreslířův syn.

Abych to rozuzlil pro ty, jimž se to zdá zamotané: Červenáčkův tatínek je kreslíř, karikaturista, malíř a doktor práv Jan Fischer (1907-1960). Jeho syn je v regionu znám jako dlouholetý učitel technických předmětů na varnsdorfské strojní průmyslovce, učitel tance a také jako trenér tenistů. Ano, je to Ing. Jan Fischer (1937). A jak je to s tím Červenáčkem – vizuální podobě této postavičky posloužil jako předloha či model, chcete-li, kreslířův synek Jan.

A právě tenhle Červenáček se vůbec poprvé rozhodl podělit s veřejností o ukázky z tatínkovy pozůstalosti. Pozoruhodná výstava se uskuteční ve dnech 15. až 29. března ve spolkové místnosti v přízemí Městské knihovny Varnsdorf. Vedle dvou panelů věnovaných Rychlým šípům a osobě jejich kreslíře, bude vystavena téměř půlstovka karikatur a ukázky prostorových modelů hlav některých ze slavné foglarovské pětky. Výstava bude přístupná sice jen dvě hodiny denně (viz plakát výstavy), zato zpravidla bude přítomen sám Jan „Červenáček“ Fischer.

Zájemci by si neměli nechat ujít vernisáž 15. března v 17:00 hod. Nejen že na ní uslyší zasvěcené informace, ale shlédnou také zcela unikátní krátký film s prostým názvem „Jan Fischer – malíř a karikaturista“.

Milan Hrabal

Tagy