weby pro nejsevernější čechy

Krajská vědecká knihovna v Liberci 16. — 23. 5. 2017

V pondělí 15. 5. od 18 hodin na Vás čeká dokument z festivalu Jeden svět s názvem 10 MILIARD – CO MÁTE NA TALÍŘI?
V rámci Filmového klubu ZOOM se Vám představí německý snímek, který je pokračováním úspěšného filmu Z popelnice do lednice. Jaký způsob produkce potravin dokáže uživit rostoucí počet lidí na této planetě? Nestojí svět na rozhraní potravinové katastrofy? Režisér Valentin Thurn, jehož úspěšný film Z popelnice do lednice byl uveden na festivalu Jeden svět v roce 2012, analyticky rozebírá jednotlivé přístupy zemědělství, od mechanizovaného průmyslového způsobu přes umělou výrobu potravin po městské zahradničení na parkovacích stáních. Film servíruje různorodé pohledy ze všech koutů světa, finální rozhodnutí je však na každém z nás: jaké jídlo si na svůj talíř sami vybereme?

V úterý 16. 5. od 16 hodin se v naší Knihovně pro děti a mládež můžete těšit na další odpoledne plné pokusů v pořadu HRAJEME SI, PŘEMÝŠLÍME A VYRÁBÍME. Na školní děti a jejich (pra)rodiče čeká vědecká zábava. Téměř všechno si děti vyzkouší vlastníma rukama (a hlavou). Leccos si budou moci vyrobit a odnést domů. Květnové téma? Ty jsi ale šikovný – šikovná!

Ve středu 17. 5. od 17 hodin se setkáme při další literární besedě. V rámci cyklu Literární středy v knihovně se budeme v květnu věnovat spisovateli, který je označování za „alchymistu slova“. Tématem bude tvorba Paula Coelha.

Ve čtvrtek 18. května Vás od 18 hodin zveme na přednášku BITVA U ZBOROVA V LÉTĚ 1917. Přednáška se bude věnovat samotnému průběhu bitvy a současně zařadí její význam do kontextu vývoje Světové války a prvního československého odboje. Ve druhé části přednášky se posluchači dozvědí o průběhu oslav 20. výročí bitvy u Zborova v Liberci konaných roku 1937. Přednáška bude proložena hudebními vstupy s tematikou Zborovské bitvy.

Ve čtvrtek 18. května bude zahájena výstava Kouzelný svět dětské ilustrace, kde se představí se svou tvorbou čeští ilustrátoři knih pro děti. Výstava je jakýmsi „předkrmem“ k Veletrhu dětské knihy, který se bude v libereckém Koloseu konat od 8. do 10. června.

V úterý 23. května od 17:30 hodin literární procházka Literatour. Šestý ročník této oblíbené literární procházky, tentokrát zaměřený na dopravu, na Vás letos čeká v úterý 23. května. Na pěti zastaveních Vám budou herci libereckých divadel číst ukázky z děl, která mají jako vždy vazbu na zvolenou tematiku.
Zastavení první – v 17:30 hodin v sále ostrovní budovy na libereckém vlakovém nádraží začne pan Jan Jedlinský číst povídku Zdeňka Svěráka Ve vlaku.
Zastavení druhé – od 18:00 hodin Vám bude v čekárně ČSAD předčítat z knihy Mileny Holcové Lidi paní Markéta Tallerová.
Zastavení třetí – v historické tramvaji v depu DPMLJ bude Přemysl Houška číst od 18:30 hodin povídku Vládní tramvaj od Ondřeje Neffa.
Zastavení čtvrté – od 19:00 hodin si můžete v budově KultiVARu vyslechnout úryvek z knihy Miroslava Skály Svatební cesta do Jiljí v podání Marka Sýkory.
Zastavení páté a poslední – od 19:30 hodin na Vás bude na Fügnerově ulici čekat nejmodernější z libereckého tramvajového vozového parku, a to tramvaj EVO2. Literární putování zakončíme povídkou Cestou do Slávie od Ireny Douskové, předčítat bude Barbora Kubátová.
Věříme, že jsme pro Vás připravili zajímavé téma, vybrali poutavé ukázky a místa. Předčitatelé budou jako vždy úžasní. Snad nám bude přát i počasí.

Tagy