weby pro nejsevernější čechy

Anna Hulačová představuje tradici v moderním sochařství

Se jménem Anny Hulačové se v posledních dvou letech setkáváme velmi často. Tato mladá sochařka září na aktuálním uměleckém nebi doslova jako supernova. Vyhrává jednu soutěž za druhou, je nominovaná na nejrůznější ocenění v Čechách i zahraničí a tam také pronikla do galerijního výstavního života, což je v případě takového Berlína ohromný úspěch, který by ji mohl závidět kdejaký renomovaný český umělec. Díky spolupráci liberecké galerie se Společností Jindřicha Chalupeckého se můžeme s tvorbou této nadané sochařky setkat i v Liberci.

Ve čtvrtek 18. května proběhnou v Lázních dvě komentované prohlídky, na nichž se zájemci mohou s tvorbou i osobností Anny Hulačové seznámit. Její profesionální dráha začala na Akademii výtvarných umění v Praze, kde studovala v ateliérech Jaroslava Róny a Jiřího Příhody. Ve svých sochách vychází z tradice předválečné sociální plastiky, kterou v Československou představoval např. Otto Gutfreund nebo Ladislav Zívr. O tom svědčí i název výstavy Přestávka mezi směnami. Hulačová jde ale mnohem dále do minulosti. Tvarově své sochy někdy odvozuje od sochařství staré Mezopotámie a její figury jsou jakési zmenšeniny monumentálních prastarých statuí. „Na jejích sochách také zaujme kombinování naprosto netradičních materiálů jako je např. včelí plástev, modurit nebo těstoviny s patinovanou sádrou,“ upozorňuje na detaily soch kurátorka Markéta Kroupová. Anonymita jejích figur je zaručena tím, že většinou místo obličejů používá vlastní abstraktní kresby. A kresbami je také doplněn sochařský soubor, který vznikl v průběhu několika posledních let. Markéta Kroupová z liberecké galerie upozorňuje: „Některé sochy z liberecké kolekce byly dosud málo vystavované, některé jsou naopak pro Annu Hulačovou ikonické. Jinak to je v případě kreseb. Dva soubory, které tu jsou k vidění, autorka vystavuje úplně poprvé“.

Anna Hulačová si právem zasluhuje naší pozornost pro svoji kreativitu, poselství vložené do svého díla i sochařské řemeslo, které skvěle ovládá. Tento čtvrtek v 10.30 pohovoří o výstavě její kurátorka Mariana Serranová a odpoledne v 17 hodin se můžete setkat s Annou Hulačovou osobně.

Oblastní galerie Liberec je příspěvkovou organizací Libereckého kraje. Galerie je otevřená denně mimo pondělí od 10 do 17 hodin, ve čtvrtek do 19 hodin. Každý čtvrtek galerie nabízí vstup zdarma.