weby pro nejsevernější čechy

Týden v knihovně [Liberec]

V knihovnách to žije, takhle v té liberecké:

2. 10. – 8. 10. 2017

TÝDEN KNIHOVEN (21. ročník)
téma:Čteme s mámou, čteme s tátou, čteme s knihovnou
Informace o akcích, které se konají v rámci tohoto projektu, najdete v programu.
pořádá: KVK v Liberci

Pondělí 2. 10. 2017 v 18.00 hodin – Malý sál, 4.p.
TÝDEN KNIHOVEN
PETR HRUŠKA v projektu Spisovatelé do knihoven
Básník a literární historik a vědec je bytostně spjatý s Ostravou, kde se narodil. Jeho poezie byla přeložena do mnoha jazyků. V roce 2017 mu vyšla sbírka Nevlastní.
Asociace spisovatelů a české knihovny připravily na školní rok 2017/2018 (září – červen) společný projekt autorských čtení nazvaný Spisovatelé do knihoven, jehož cílem je přiblížit čtenářům současnou českou literární tvorbu. Princip je jednoduchý: 10 autorů v 10 knihovnách během 10 měsíců.
Pořádá: Asociace spisovatelů ve spolupráci s KVK v Liberci

Úterý 3. 10. 2017 v 16.00 hodin – Knihovna pro děti a mládež, 3. p.
TÝDEN KNIHOVEN
LITERÁRNÍ KLUB
setkání začínajících literárních tvůrců
Píšeš básně? Nebo povídky či jinou prózu? Pak tě zveme do Literárního klubu, kde získáš možnost představit své práce jiným začínajícím básníkům a spisovatelům, a hlavně slyšet názory na svou tvorbu a doporučení pro její další rozvíjení od zkušených lektorů.
V 16.00 hodin se sejdou žáci, v 17.00 hodin studenti a pracující.
vstup volný
Pořádá: KVK v Liberci, Knihovna pro děti a mládež

Úterý 3. 10. 2017 v 17.00 hodin – pobočka Vesec
ZAHRÁDKÁŘSKÝ POTLACH
První pořad plánovaného zimního cyklu Zahrádkářský potlach se bude věnovat slavnostímu otevření Semínkovny ve vesecké pobočce Krajské vědecké knihovny v Liberci. Součástí bude audiovizuální pořad Denisy Honsejkové.
Co je Semínkovna: funguje na stejném principu, jako knihovna. Tak, jako se v knihovně půjčují knihy, semínkovna nabízí osivo do vaší zahrádky. Tak jako se knihy po přečtení vracejí do knihovny, tak při sklizni vaší (nejen) zeleniny myslete na sdílení semínek v semínkovně. Při otevření Semínkovny Vesec očekáváme dary našich zahrádkářů, které budou tvořit základní fond naší semínkovny.
Pořádá: KVK v Liberci, pobočka Vesec

Úterý 3. 10. 2017 v 18.00 hodin – Velký sál, 2.p.
TURECKO
Dny evropských zemí – poznej Evropu!
Země na pomezí Evropy a Asie, která sice snad chce do Evropské unie, ale nijak tam nespěchá. Turecko totiž spěchat neumí. Turci mají rádi pohodu, čaj, dobré jídlo a svou zemi. A mají proč. Kde jinde na světě najdete takovou kombinaci nádherného moře, vysokých hor, antických i středověkých památek, rušných měst i opuštěných planin, jezer, skalních měst, mešit i kostelíků? A to vše okořeněno takovými skvosty, jako jsou bělostné travertinové terasy v Pamukkale, či obří sochy na vrcholu dvoutisícové hory Nemrut Dagi.
host: Tomáš Vaníček, cestovatel, učitel, průvodce
Pořádá: KVK v Liberci

Středa 4. 10. 2017 v 17.00 hodin – Velký sál, 2.p.
ĎÁBEL VALDŠTEJN aneb Pozoruhodný osud vévody frýdlantského
Jen málokteré postavě našich dějin se dostalo takové pozornosti historiků, spisovatelů a umělců jako frýdlantskému vévodovi a generalissimovi císařských vojsk Albrechtovi z Valdštejna, který svým pozemským životem i posmrtným věhlasem daleko překročil české hranice. Jaký byl ale vévoda frýdlantský doopravdy? Valdštejn sice byl mimořádně domýšlivý, arogantní a bezohledný, ale míval i příjemnější tvář. A o té se většinou mlčí…
V pořadu se bude hovořit také o Liberci a jeho okolí: Valdštejn (stejně jako jeho „dědic“ hrabě Matyáš z Gallasu) byl držitelem zdejšího panství a podnítil rozvoj tohoto města. Přednáška bude proložena autorovými vlastními i převzatými písněmi.
Host: Josef Pepson Snětivý, spisovatel, hudebník a šéfredaktor Edice Český ČAS
Pořádá: KVK v Liberci

Čtvrtek 5. 10. 2017 v 15.00 hodin – Malá konferenční místnost, 2.p.
TESTOVÁNÍ IQ PRO VEŘEJNOST (od 14 let)
Každý první čtvrtek v měsíci se můžete přijít otestovat. Knihovna se díky spolupráci s Mensou ČR stala jediným místem v Libereckém kraji, které testování umožňuje. Testování je zpoplatněno a je třeba se zaregistrovat. Více na www.mensa.cz/testovani-iq.
Společnost Mensa provádí základní testování IQ prostřednictvím mezinárodně uznávaného standardizovaného testu schváleného mezinárodním dozorčím psychologem společnosti. Test není závislý na nabytých vědomostech, kulturním, jazykovém a společenském zázemí. Jedná se o vyhledávání logických vazeb mezi grafickými symboly. Testování se provádí pod dohledem, aby byly zaručeny shodné podmínky pro všechny účastníky. Test nelze absolvovat korespondenčně, forma testu je vždy písemná.
Pořádá: Ing. Petr Luhan, Mensa ČR ve spolupráci s KVK v Liberci

Čtvrtek 5. 10. 2017 v 18.00 hodin – Malý sál, 4.p.
TÝDEN KNIHOVEN
PRO DĚTI OD PĚTI… ANEB DĚTSKÉ PÍSNĚ
Letem světem populární hudby
Vyprávění a hudební ukázky z fondu KVK v Liberci.
Pořadem provází PaedDr. Jan Prchal.
Pořádá: KVK v Liberci, Hudební knihovna

Pátek 6. 10. 2017 v 17.00 hodin – Velký sál, 2.p.
ŠKÁDLENÍ GOLIÁŠE (Tickling Giants)
Festival demokracie
scénář a režie: Sara Taksler
dokument, USA, 2016, 111 min, v původním znění s českými titulky
Celovečerní dokument z festivalu Jeden svět o egyptském chirurgovi, který se stal mediální hvězdou v celém arabském světě, když začal uvádět satirickou talk show. Nakonec jeho talk show zrušili a on byl nucen emigrovat do USA. Nejoblíbenější snímek letošního ročníku festivalu Jeden svět.
Egypťan Básim Júsif patří k těm, jimž události arabského jara zásadně zasáhly do života. Radikálně změnil povolání: z chirurga se stal moderátorem vlastní satirické talkshow, čímž si splnil svůj sen. Časosběrný dokument zachycuje Básimovu cestu od prvních pokusů vysílaných na YouTube až po úspěšnou a plně profesionální show, jejíž jednotlivé epizody v arabském světě sledovalo průměrně až 30 milionů televizních diváků. Po stupňovaných hrozbách, a to i z politických řad, však pořad končí a egyptský showman odchází do exilu. Příběh Júsifova nebojácného pořadu odráží politické turbulence v Egyptě po pádu prezidenta Mubáraka a prozatím marné usilování tamní společnosti o skutečnou svobodu. Festival demokracie probíhá jako doprovodný program konference Forum 2000.
Pořádá: KVK v Liberci ve spolupráci s Festivalem demokracie
Pátek 6. 10. 2017 v17.00 hodin pobočka Vesec
O LASKAVÝCH MUCHOMŮRKÁCH
Podvečerní čtení pohádek.
Pořádá: KVK v Liberci, pobočka Vesec

Sobota 7. 10. 2017 v 10.00 hodin – Velký sál, 2.p.
TÝDEN KNIHOVEN
O DRAKOVI, KTERÝ LÉTAL
Sobotní pohádky
Když bydlíte na místě, kde je všude kolem rovina, brzy vám začne něco chybět: Pořádný kopec… I Vašek s Aničkou si takový kopec tuze přáli. A najednou se jim přání vyplnilo. Přímo u jejich domu se kopec objevil. Ale nebyl to kopec ledajaký. Byl to kopec dračí…
Host: Rolnička – divadlo pro děti, Liberec
Pořádá: KVK v Liberci, Knihovna pro děti a mládež

VÝSTAVY

3. 10. – 26. 10. 2017 – Galerie, 3.p.
OČIMA GENERACÍ – Vystup ze své ulity
Výtvarné a literární práce dětí, mládeže a seniorů představují letošní téma projektu Festival OČIMA GENERACÍ, jehož součástí tato výstava je. Téma „Vystup ze své ulity“ umožnilo tvůrcům představit sebe sama způsobem, jakým by si přáli, aby je vnímali jiní. Malí i velcí tvůrci ve věkovém rozpětí více než 80 let svou tvorbou opět obohatili program celorepublikového projektu, jehož hlavním záměrem je sbližování generací. Výstava také představí mnohé mezigenerační aktivity realizované v rámci Libereckého kraje.
Projekt získal záštitu ministra kultury Daniela Hermana a Asociace krajů ČR.
vernisáž: 3. 10. v 17.00, 3. patro
workshop a autorské čtení: 20. 10., 10.00-14.00, 2. patro
Pořádá: Cor Apertum, z.s., KVKLI

6. 10. – 31. 10. 2017 – Výstavní prostory, -1.p.
NECHTE NÁS ŽÍT A RŮST
Výstava nejlepších žákovských prací z 20. ročníku výtvarné soutěže k Mezinárodnímu dni zvířat.
Pořádá: Centrum pro zvířata v nouzi při ZOO Liberec, KVKLI

Týden knihoven se věnuje čtení, zaměří se naděti a jejich rodiče

Téma letošního ročníku Týdne knihoven totiž zní Čteme s mámou, čteme s tátou, čteme s knihovnou. V týdnu od 2. do 7. října to v Krajské vědecké knihovně bude tedy žít především akcemi pro děti, aktivity jsou ale připraveny i pro dospělé.
“Děti se u nás tento týden mohou registrovat zdarma, spolu s rodiči je zveme na čtvrteční hudební pořad věnovaný dětským písním s názvem „Pro děti od pěti“,těšit se mohou i na sobotní pohádku „O drakovi, který létal.“, vysvětluje ředitelka knihovny Blanka Konvalinková.
V úterý 3. října se mohou začínající literární tvůrci přijít o své tvorbě poradit
do Literárního klubu. Dětští i dospělí návštěvníci mohou v knihovně od 3. do 6. října také zažít „Rande naslepo“ –budou pro ně připraveny zabalené knížky, které si zájemci mohou půjčit a až doma po rozbalení zjistí, jestli si vybrali podle svého vkusu a zájmu.
„Rádi bychom do knihovny také přilákali nové dospělé čtenáře, které zveme do knihovny po celý týden, ale zvláště se jim budeme věnovat ve středu 4. října, kdy si mohou noví zájemci pořídit roční čtenářskou registraci zdarma.“ doplnila Blanka Konvalinková.
Celostátní akci Týden knihoven vyhlašuje pravidelně Svaz knihovníků a informačních pracovníků, letos se koná 21. ročník.