weby pro nejsevernější čechy

Kam vyrazit v pracovních dnech (popadesáté v roce 2017)

Pro mne osobně je tenhle týden tak nějak florbalový, i když se to na první pohled nezdá.

V těchto hodinách v pondělí 11. prosince 2017 by měl právě probíhat Den otevřených dveří Střední zdravotnické školy a Obchodní akademie Rumburk.

V úterý 12. prosince 2017 končí letošní Podzimní hry škol florbalem, takže to bude včetně závěrečného vyhodnocení. Odpoledne adventní koncert pobočky ZUŠ Rumburk ve Šluknově a souběžně exotické přednášky v knihovnách v Rumburku a ve Varnsdorfu. A koná se první z prohlídek rumburské Lorety při svíčkách aktuální zimní sezóny.

Večerní aktualizace: pokud chcete vidět interiér kostela sv. Karla Boromejského (bez věže), v úterý od 16:00 se tu koná každoroční předvánoční vystoupení IZŠ Karlova. Prý o tom všichni vědí a všude se to uvádí, ale kdyby mi to večer neřekly učitelky, nevěděl bych o tom, protože na školním webu to prostě a jednoduše nevidím…

Ve středu 13. prosince 2017 nějak nevím, jak to udělat. Odpoledne jsem zván do Městského divadla ve Varnsdorfu, do Krásné Lípy do kulturáku a nechci vynechat adventní koncert varnsdorfské ZUŠky. Samozřejmě všechno v takřka stejný čas. A to nemluvím o tom, že tenhle den patří akci Česko zpívá koledy. Pár plakátků mi rukama prošlo, ovšem jako již tradičně s výjimkou domovského Varnsdorfu. Možná jo, možná ne, kdo ví? Je to asi tak stejné, jako nejsem schopen kdekoli vypátrat fakt, že i letos probíhá pravdielné nedělní zpívání u věžičky – není o něm ani bl na webu města či v kalendáři akcí, takže co už.

Ve čtvrtek 14. prosince 2017 další florbal. Po minulém týdnu, kdy jsem nemohl, se koná dívčí verze okresního kola Děčín KB Florbal Challenge. Tak snad alespoň na chvíli. Odpoledne adventní koncert ZUŠ Rumburk „doma“ – v aule místního gymnázia.

A jen předběžně k těm florbalům – další by měl být v pátek 15. prosince 2017, tentokrát vánoční přebor varnsdordských základních škol, který organizuje ZŠ a MŠ Bratislavská.

Toť vše, co evidujeme.Určitě by se našlo i něco dalšího. Co jsme náhodou zachytili, je jako vždy v plakátcích nebo v kalendáři.

A ještě směr Liberec:

V pondělí 11. 12. Vás od 17.00 hodin srdečně zveme na představení knihy BŘEMENO PAMĚTI. Jedná se o výbor z několika básnických sbírek Petera Gehrische, která vyšla za podpory Česko-německého fondu budoucnosti a Města Varnsdorf. Účastníci besedy obdrží výtisk knihy. Peter Gehrisch, rodák z německých Drážďan, celý svůj tvůrčí život usiluje o vytváření „literárního mostu“ mezi literaturami psanými v němčině, lužické srbštině, polštině, maďarštině a češtině. Básně vybral a za jazykové spolupráce Ilony Martinovské přeložil básník a překladatel Milan Hrabal, který se již léta stará o vydávání a prezentaci děl saských autorů píšících jak lužickosrbsky tak i německy. Ve svých básních se Peter Gehrisch opírá nejen o vzpomínky na dětství, ale také reflektuje změny v krajině příhraničí. Svá sdělení pojímá jako poselství čtenářům a budoucím generacím, jejichž schopnost směřovat spíše ke změnám k lepšímu podporuje jistou nostalgií a odkrýváním krásy, kterou je možné nalézt – či si jí všimnout – právě tam, kde se jí často dostává tak málo. Jeho schopnost vše toto zachytit ve verších je tak pro českého čtenáře přínosem mj. i v poznávání života těch, s nimiž sdílíme prostor dnes již neuzavřený hraniční čárou.

V pondělí 11. 12. od 18.00 hodin je pro Vás v rámci Klubu německého filmu připraveno promítání pohádky PANÍ ZIMA. Pohádka německé veřejnoprávní televize ARD natočená podle bratří Grimmů, o dvou sestrách, službě u Paní Zimy a spravedlivé odměně. V hlavní roli se představí výjimečná německá herečka Marianne Sägebrecht, která se v 80. letech proslavila i v Hollywoodu. Čeští diváci ji mohou znát např. z černé komedie Válka Roseových. Promítáno německy s německými titulky.