weby pro nejsevernější čechy

LENFEST 2018 – 3. ročník festivalu lnu, jeho zpracování a designu

14. července 2018 se uskuteční třetí ročník festivalu, který představí přírodní materiál – len – v jeho mnoha podobách.

Festival se koná za finanční podpory Města Kamenický Šenov a místem setkání se stane Sklářské muzeum a přilehlá zahrada. Spolupořadatelem akce je ateliér JEN LEN.

LENFEST je oslavou tradiční české plodiny a textilního materiálu, jemuž je naštěstí stále více věnována pozornost často menších rodinných firem, kterým len učaroval a stal se neodmyslitelnou součástí jejich produkce. Rádi bychom touto akcí len přiblížili širší veřejnosti, aby v něm znovu poznala materiál, který byl odpradávna považován za symbol čistoty a krásy. Zároveň festival připomene historickou souvislost zpracování lnu s místní sklářskou výrobou a obchodem. Zajímavým zpestřením bude promítání prezentace porovnávající lidovou výšivku a rytiny na skle.

V prostorách kamenickošenovského muzea přivítáme patnáct prodejců – autorská metráž, oděvy, hračky, šperky, papír, mýdla, olej a semínka, diáře, lněný second hand, interiérové doplňky, tašky. Škálu lněných výrobků doplní keramika, košíky a dřevo. Předení lnu na kolovratu předvede Magdalena Špeldová a výrobu lněného papíru bude předvádět Michal Gorec z ruční papírny Papyrea.

LENFEST nabídne i několik tvůrčích dílen – tvorba recyklovaných šperků, lněných hraček a tisk na plátno skleněnými nebo dřevěnými raznicemi, bude také možnost vyzkoušet si výrobu papíru a výšivku.

Atmosféru akce dokreslí instalace interiérového designu. Lněné závěsy, polštáře a jiné doplňky ze studia výtvarnice Hany Kroa z Prahy ukáží jak autorskou tvorbu, metráž s digitálním potiskem kreseb a návrhů, tak rovněž látky dovezené z Francie a Anglie.

Nezapomínáme ale ani na len jako potravinu. Gurmánský obchůdek Inka z Jablonného v Podještědí chystá pro návštěvníky dobroty s lněnými semínky a lněným olejem, bude možnost zakoupit si také suroviny samotné. V nabídce je ovšem po celý den i klasické občerstvení.

Během akce se bude v 11:30 a 14:30 promítat pohádka o zpracování lnu „Krtek a kalhotky“. Součástí festivalu bude od 18 hodin akustický koncert. Tentokrát se návštěvníci mohou těšit na harmonikářku a písničkářku Janu Vébrovou.

Markéta Váchalová Vojtíšková

JEN LEN ateliér, Kamenický Šenov

Podrobnosti sledujte na www.muzeumskla.cz a v události na Facebooku (Lenfest 2018)

Pozvánka v roce 2017 ->, v roce 2016 ->

Tagy