weby pro nejsevernější čechy

V Království se požehnaly nově pořízené reliéfy křížové cesty

Křížová cesta v Království se dočkala dalšího výrazného kroku k celkové obnově. V pátek 3. 8. 2018 se veřejnosti poprvé představily nové reliéfy v jednotlivých výklenkových kapličkách.

Při příležitosti setkání rodáků je požehnal šluknovský arciděkan P. Pavel Procházka a rumburský děkan P. Jozef Kujan SDB. Památkově chráněný areál od roku 2016 postupně obnovuje jeho vlastník – Město Šluknov, připomněla na úvod slavnostního setkání starostka města Eva Džumanová.

Na křížové cestě vybudované roku 1859 se loni opětovně sestavila žulová zastavení, deponovaná od roku 2003 mimo Křížový vrch. Jednotlivé výklenkové kapličky se v průběhu letošního roku osadily polychromovanými sádrovými odlitky původních dřevěných reliéfů. Umístěny jsou do dřevěných rámů za bezpečnostní sklo. Práce na pořízení reliéfů se hradily z výtěžku více než tři sta tisícové veřejné sbírky, kterou uspořádalo Město Šluknov. Přispěli do ní současní obyvatelé Království a Šluknova i rodáci ze Spolkové republiky Německo. Jména všech donátorů jsou umístěna na boční stěně výklenkových kapliček. Vytvoření reliéfů zajistila rumburská firma Dřevoplus Tomáše Knazoviče.

Stavební práce na Křížovém vrchu v Království budou pokračovat. „Díky příspěvku Ministerstva kultury se v letošním roce obnovuje kaple Žalář Krista. V roce 2019 má na řadu přijít obnovení rozměrné kaple Božího hrobu,“ doplnil Michal Bušek, který má na starost obnovu památek na území Šluknova.

Klára Mágrová

Tagy