weby pro nejsevernější čechy

Mezinárodní festival Varhanní duchovní hudba 2014 v bazilice ve Filipově

Osmý ročník mezinárodního festivalu Varhanní duchovní hudba ve Filipově se koná od 6. 7. do 31. 8. 2014 každou neděli od 14:00 v bazilice Panny Marie Pomocnice křesťanů ve Filipově. Na devíti koncertech vystoupí během července a srpna 2014 patnáct význačných umělců z řady evropských a mimoevropských zemí. Festival pořádá občanské sdružení Arte Musica a Římskokatolická farnost Jiříkov. Devět koncertů patnácti vynikajících umělců během dvou prázdninových měsíců nabízí mezinárodní festival Varhanní duchovní hudba 2014 ve Filipově. Koncerty se konají osmým rokem každou červencovou a srpnovou neděli vždy od 14.00 hodin v bazilice Panny Marie Pomocnice křesťanů ve Filipově (okres Děčín). Festivalu se od 6. 7. do 31. 8. 2014 zúčastní interpreti z evropských a mimoevropských zemí. Posluchači se mohou těšit na koncerty varhanní hudby, doplněné o hru na sólové nástroje či zpěv. Mezi nejvýznamnější interprety letos patří David di Fiore ze Spojených států amerických (17. 8.) a Hans Georg Reinertz z Belgie (10. 8.). Letošní novinkou je propojení hudby a obrazů. Malba performera, výtvarníka a scénáristy Vladimíra Kiseljova vznikne přímo během koncertu v neděli 24. 8. jako přímá reakce na hudební prožitek. Letošní dramaturgie přinese i nový hudební nástroj, který se ve Filipově zatím nepředstavil, je jím lesní roh. Hrát na něj bude Manfred Dippmann a za varhany v tu chvíli usedne varhaník z dómu sv. Petra v Görlitz Reinhard Seeliger (20. 7.). Festival varhanní hudby organizuje od roku 2007 občanské sdružení Arte Musica z Jiříkova. Partnerem festivalu je Římskokatolická farnost Jiříkov a Biskupské gymnázium Varnsdorf – Akademie příslibu. Festival ve Filipově se v roce 2014 koná pod záštitou senátora Parlamentu České republiky ing. Jaroslava Sykáčka a starosty Města Jiříkov Michal a Majáka a za finanční podpory Města Jiříkova. Vstup na festival je volný.

Mezinárodní varhanní festival ve Filipově je ojedinělý tím, že jej pravidelně navštěvují posluchači z Česka i Německa a varhanní hudba je propojena s duchovním slovem. Jednoho koncertu se průměrně účastní kolem 110 posluchačů. V roce 2014 v bazilice Panny Marie Pomocnice křesťanů ve Filipově vystoupí varhaníci z Česka, Německa, Polska, Belgie, Francie a Spojených států amerických. Při úvodním koncertu festivalu se v neděli 6. 7. představí varhaník Adam Viktora a sopranistka Gabriela Eibenová. „Oba jsou velmi aktivní hudebníci. Společně založili mimo jiné soubor Ensemble Inégal, který objevuje krásu hudby českého barokního skladatele J. D. Zelenky,“ uvedla Irena Trmalová z pořádacího sdružení Arte Musica. „Varhanní recitál připravuje Waldemar Krawiec z Polska (13. 7.). Vítěz mezinárodní pěvecké soutěže Antonína Dvořáka v Karlových Varech barytonista Jan Morávek vystoupí v programu společně s varhaníkem Janem Kalfusem v neděli 27. 7. Händelova suita D dur nebo Zlaté okno z cyklu Okna od Petra Ebena –  to jsou jen dvě skladby z koncertu pro varhany a trubku, který se uskuteční 3. 8. Uslyšíme při něm mladé vynikající hudebníky – varhaníka Přemysla Kšicu a trumpetistu – jazzmana Miroslava Smrčku,“ doplňuje Jiří Chlum, varhaník a předseda sdružení Arte Musica. Poctu letošnímu „Roku české hudby“ složí houslistka Lucie Sedláková – Hůlová a varhaník Robert Hugo při závěrečném koncertu v neděli 31. 8. Mezi skladbami od J. S. Bacha, J. K. Vaňhala zazní i Preludium a fuga D dur a Romance f moll pro housle a varhany od Antonína Dvořáka.

 

Varhany v bazilice Panny Marie Pomocnice křesťanů ve Filipově (Foto Klára Mágrová)

Koncertní varhany v bazilice minor ve Filipově mají dlouhou historii. Jedná se o velmi kvalitní dvoumanuálový mechanický kuželový nástroj s opusovým číslem 44, který se do dnešní doby dochoval v původním stavu. Varhany jsou výjimečným nástrojem, vyrobeným význačnou německou varhanářskou firmou. Umožňují autentickou interpretaci především romantické varhanní literatury 19. století. Varhany postavila v letech 1887-1888 varhanářská firma Hermann Eule z Budyšína. Generální rekonstrukce varhan v bazilice ve Filipově proběhla v roce 2009.

 

Bazilika Panny Marie Pomocnice křesťanů ve Filipově u Jiříkova (Foto Jiří Stejskal)

Bazilika Panny Marie Pomocnice křesťanů ve Filipově patří k nejmladším mariánským chrámům v litoměřické diecézi a těší se velké úctě věřících. Na počátku tradice poutního místa stálo zjevení Panny Marie těžce nemocné německé tkadleně Magdaleně Kade dne 13. ledna 1866. Opakující se zprávy o dalších uzdravení nemocných na přímluvu Matky Boží daly Filipovu na přelomu 19. a 20. století přízvisko Lurdy severních Čech. Na místě zjevení Panny Marie a zázračných uzdravení ve Filipově byla nejprve v letech 1870-1873 postavena milostná kaple. V letech 1873-1885 byl podle plánů vídeňského architekta F. Hutzlera postaven novorománský kostel Panny Marie Pomocnice křesťanů se dvěma věžemi v průčelí. Roku 1926 byl chrám papežem Piem XI. povýšen na baziliku minor. Čestný titul obdržel jako třetí kostel v českých zemích. Dnes je takových chrámů v České republice patnáct. 

Poutní kostel Panny Marie Pomocnice křesťanů spravovaný Římskokatolickou farností Jiříkov se nalézá ve Filipově, přímo na státní hranici s Německem. Odehrávají se zde pravidelné česko-německé pobožnosti, vždy v neděli od 10.30 h. a každého 13. dne v měsíci. Od roku 2007 bazilika v létě ožívá mezinárodním festivalem Varhanní duchovní hudba.

Program mezinárodního varhanního festivalu Varhanní duchovní hudba v bazilice minor Panny Marie Pomocnice křesťanů ve Filipově 2014 / Geistliche Orgelmusik in Filippsdorf (vždy neděle od 14.00 h.):

06. 7. 2014 Adam Viktora, varhany ČR), Gabriela Eibenová, soprán (ČR)

13. 7. 2014 Waldemar Krawiec, varhany (Polsko)

20. 7. 2014 Reinhard Seeliger, varhany (Německo), Manfred Dippmann, lesní roh (Německo)

27. 7. 2014 Jan Kalfus, varhany (ČR), Jan Morávek, baryton (ČR) 

03. 8. 2014 Přemysl Kšica, varhany (ČR), Miroslav Smrčka, trubka (ČR) 

10. 8. 2014 Hans Georg Reinertz, varhany (Belgie)

17. 8. 2014 David di Fiore, varhany (USA)

24. 8. 2014 Michal Bártek, varhany (Francie/ČR), Vladimír Kiseljov, malba (ČR)

31. 8. 2014 Robert Hugo, varhany (ČR), Lucie Sedláková Hůlová, housle (ČR)

Další podrobnosti k festivalu Varhanní duchovní hudba ve Filipově 2014 sdělí:

Bc. Jiří Chlum, varhaník v bazilice ve Filipově a předseda Arte Musica, o.s., kontakt: GSM +420 602 933 144, e-mail: chlum.varhany@tiscali.cz

Mgr. Klára Mágrová

projektová manažerka

Římskokatolická farnost Jiříkov

Náměstí 5/2, 407 53 Jiříkov

mobil: +420 724 072 525

e-mail: loreta.rumburk@seznam.cz

www.poutni-mista-sluknovsko.cz

www.rumburk.farnost.cz

A ještě zpráva z roku 2011 zde