weby pro nejsevernější čechy

Skutečně zdravá škola v Církevní mateřské školce Klíčku

MŠ Klíček v Rumburku byla vybrána do celorepublikového pilotního projektu Skutečně zdravých škol (SZŠ), který probíhá od března do června 2015. Díky možnosti zapojení školka může využít balíček seminářů a přednášek, dále metodické materiály, a podporu ze strany SZŠ.


Po skončení pilotního projektu školka plánuje zapojení do programu SZŠ a pokračování v naplňování dlouhodobých plánů a vizí.

Školka z nabídky pilotního projektu využije 3 semináře. První seminář na téma Jak využít školní zahradu pro vzdělávání o jídle s Danou Václavíkovou, designérkou školních zahrad. Druhý seminář s názvem Připravujeme zdravé svačinky spolu s dětmi – seminář pro rodiče a děti s Kateřinou Halamovou. Třetí seminář bude otevřen veřejnosti, a to 17. 6. 19:00 Na Kopečku. Půjde o vzdělávací seminář pro pedagogy, rodiče, pracovníky školní jídelny a širokou veřejnost. Seminář se bude zabývat zdravou výživou dětí – jak strava ovlivňuje zdraví, chování a učení dětí, co to je zdravá výživa – snadná pravidla pro každého, jak děti učit zdravě jíst, vysvětlení doporučení SZŠ se specialistkou na zdravotní prevenci a výživu Margit Slimákovou.

Cílem projektu SZŠ je vytvořit a zajistit udržitelnost široké sítě „Skutečně zdravých škol“, na kterých se vedení školy, učitelé, žáci, rodiče, pracovníci školních kuchyní, dodavatelé potravin, zemědělci a zástupci místní komunity společně zasazují o to, aby byla dětem poskytována chutná a zdraví prospěšná jídla a vytvářeny základy příjemné, zdravé kultury stravování. Školy pomáhají dětem získat představu o tom, odkud potraviny pochází, jak se pěstují a vyrábí a porozumět vztahům mezi jídlem, které jí, a světem, ve kterém žijí. Děti si ze školy odnášejí informace, umožňující jim v dospělosti volit taková rozhodnutí, která jim zajistí výběr zdraví prospěšných potravin a schopnost sami si připravit chutný a zdravý pokrm.

Více informací najdete na www.skutecnezdravaskola.cz

Mgr. Barbora Součková

(regionální koordinátorka)

Tagy