weby pro nejsevernější čechy

V Loretě Rumburk se restaurují malby a obnovuje fasáda

Od začátku léta probíhají v Loretě Rumburk restaurátorské a stavební práce za více než jeden milión korun. Od srpna se navíc barokní kulturní památka restauruje přímo před očima návštěvníků.

Foto: Vstupní budova Lorety Rumburk z poloviny 18. století (Jiří Stejskal)

Původní podoby se do září dočká malířská výzdoba kaple Pražského Jezulátka a kaple Panny Marie Lurdské. Do října se opraví také fasáda nádvoří křížové chodby kolem loretánské kaple. Na kostele sv. Vavřince se již obnovila část krovu jihovýchodního přístavku, který dosud kryla sto třicet let stará šindel. Kulturní památku Loreta Rumburk spravuje Římskokatolická farnost – děkanství Rumburk. Ta o záchranu významné architektonické památky usiluje devatenáct let.

Restaurovaná kaple Pražského Jezulátka z 18. století přinesla nečekané svědectví minulých restaurátorských zákroků. „Na boční straně štukové hlavice sloupu se nalezla tužkou psaná jména J. Kindermanna z Jiřetína pod Jedlovou a J. Lissnera z Filipova a letopočet 1945,“ uvedl akademický malíř restaurátor Martin Martan z Prahy. Právě v létě tohoto roku proběhla poslední zásadní obnova kaple. Sedmdesát let stará jména malíře a truhláře jsou doložena rovněž písemnými záznamy, které vedli řeholníci z přilehlého kapucínského kláštera.

jezulatko.jpg

panna_marie.jpg

Restaurování kaple Pražského Jezulátka a kaple Panny Marie Lurdské v ambitu rumburské Lorety (Foto Klára Mágrová)

Obnovu Lorety Rumburk ve výši 1 044 000 Kč v roce 2015 podpořilo Ministerstvo kultury, Město Rumburk, Biskupství litoměřické a Římskokatolická farnost – děkanství Rumburk. Z Programu rozvoje venkova se hradila obnova části krovu klášterního kostela sv. Vavřince. Celoročně přístupná barokní kulturní památka ve vlastnictví Římskokatolické farnosti – děkanství Rumburk se obnovuje od roku 1996. Záchranné práce dosud přišly na 26,14 mil. Kč. Restaurátorské práce na dekorativní výmalbě křížové chodby a nárožních kaplí kolem Lorety Rumburk začaly v roce 2012.

Rumburská Loreta byla postavena podle plánů význačného barokního architekta Johanna Lucase Hildebrandta na základě přání Antona Floriana knížete z Liechtensteinu jako svobodná poutní kaple. Její správa byla svěřena řeholníkům z kapucínského kláštera u sv. Vavřince. Ti se o rozlehlé mariánské poutní místo starali do roku 1950, kdy byl jejich klášter násilím zrušen a loretánská kaple byla převedena do správy rumburského děkanství. Sakrální památka je přístupná celoročně. Pro návštěvníky vedle prohlídek připravuje řadu doprovodných kulturních akcí. V roce 2013 se ve vstupní budově Lorety vybudovala česko-německá Expozice církevního umění Šluknovska. Ta se v roce 2014 dočkala nominace na celostátní cenu Patrimonium pro futuro, kterou uděluje Národní památkový ústav.

Mgr. Klára Mágrová, projektová manažerka

Římskokatolická farnost Jiříkov

Náměstí 5/2, 407 53 Jiříkov

mobil: +420 724 072 525

e-mail: loreta.rumburk@seznam.cz

Tagy