weby pro nejsevernější čechy

V září se v Loretě Rumburk premiérově představí brožura komiksů

Během Loretánských slavností 2015 v Rumburku se v sobotu 12. 9. 2015 poprvé představí nová publikace. Ta netradičním způsobem přibližuje historii sakrálních památek Šluknovska.

Foto: Titulní list publikace Pověsti a příběhy poutních míst Šluknovska

Představení brožury komiksů je součástí hudebních a divadelních slavností v Loretě Rumburk. Česko-německou publikaci „Pověsti a příběhy poutních míst Šluknovska“ vydala v září 2015 Římskokatolická farnost – děkanství Rumburk v rámci rozsáhlého projektu, který podpořilo Ministerstvo kultury. Komiksy nakreslil ilustrátor Petr Herold z Prahy, autor knižních a reklamních ilustrací a komiksů pro děti. Autorem dějových zápletek a textů je dramatik a spisovatel Rostislav Křivánek z Kmetiněvsi. Komiksové putování po sakrálních památkách Šluknovska na čtyřiadvaceti stranách nabízí dvanáct původně německých pověstí a příběhů ze 17. až 19. století. Vypráví česky a německy mimo jiné o podivuhodných událostech, které předcházely založení poutních kaplí a křížových cest. Od letošního podzimu bude brožura k dostání v Loretě Rumburk a informačních centrech Českého Švýcarska.

Vedle nové publikace přibližuje historii poutních kaplí a křížových cest Šluknovska také výstava. V Loretě Rumburk je možné do 31. října 2015 zhlédnout výstavu komiksů „Pověsti a příběhy poutních míst Šluknovska / Sagen und Begebenheiten in Wallfahrtsstätten im Schluckenauer Gebiet„. Výstavu doplňují čtecí lavičky, na nichž se pověsti dají přečíst v ucelené podobě, a dále pracovní listy a výtvarný koutek. Výstava v barokní sakrální památce Loreta Rumburk je přístupná od úterý do soboty od 10.00 do 17.00 h.

Mgr. Klára Mágrová, projektová manažerka

Římskokatolická farnost Jiříkov

Náměstí 5/2, 407 53 Jiříkov

mobil: +420 724 072 525

e-mail: loreta.rumburk@seznam.cz

www.loretarumburk.cz

www.poutni-mista-sluknovsko.cz

Tagy