weby pro nejsevernější čechy

Svatomartinský jarmark Brniště 2015

Rádi bychom pozvali čtenáře na „Svatomartinský jarmark a krůtí hody“, který se koná v sobotu 7. 11. 2015 v Ekocentru Brniště u České Lípy. Srdečně zveme hlavně rodiny s dětmi, Martiny a milovníky dobrého jídla a pití. Je připraven bohatý program vhodný pro všechny generace.

Podralský nadační fond ZOD, ZOD Brniště a.s. a obec Brniště srdečně zvou na SVATOMARTINSKÝ JARMARK A KRŮTÍ HODY v sobotu 7. listopadu 2015 v Ekocentru Brniště. Užijte si příjemný sobotní den na řemeslném jarmarku v duchu Svatomartinských slavností. Místní i přespolní, zavítejte s celou rodinou, je čas veselí a poděkování za sklizeň, čas pro setkání s přáteli i sousedy, hodujte a oslavujte před nadcházejícím adventem a půstem.

Oslavy svatého Martina patří mezi oblíbený svátek v řadě zemí Evropy. Tradice tohoto svátku sahá až na dvůr císaře Josefa II, kdy se na svatého Martina připíjelo novým vínem z letošní sklizně. V Čechách byla tato tradice znovu obnovena v roce 1993. V Brništi nás čeká den s bohatým programem pro malé i velké, den plný ochutnávek a gastronomických zážitků, den plný pohádek, tvořivých dílen a příjezdu Martina jako rytíře na bílém koni.

Před Ekocentrem bude od 10 hodin po celý den probíhat jarmark, kde návštěvníci ochutnají regionální dobroty i vína a uvidí ukázku různých tradičních řemesel. Husu u nás sice neochutnáte, ale máme připravenu jinou drůbež a to přímo z chovu našeho zemědělského podniku ZOD Brniště a.s., můžete se těšit na grilované krůtí speciality a prodej krůt. (Další informace www.krutimaso.cz)

Osvěžit se můžete nejen dobrým vínem, ale také pivem nebo medovinou. Odpoledne hody oživí a zpříjemní pěkná muzika a v 15 hodin očekáváme i příjezd svatého Martina s družinou, kterého přivítáme lampiony, ať už vyrobenými nebo donesenými.

Na jarmarku zazní středověká hudba a prastaré lidové hudební nástroje jako jsou šalmaje, flétny, dudy, cistry, fiduly v podání hudební skupiny Řemdih. Seskupení Řemdih tvoří čtyři muži, poutníci a hudebníci. Vzniklo v roce 1983 původně jako rocková kapela a prošlo opravdu zajímavým vývojem. Na jarmarku vystoupí odpoledne, od 13 do 15 hodin. (Další informace o kapele www.remdih.cz)

Ekocentrum nabídne program hlavně pro děti, od 10 hodin do 15 hodin, děti mohou v průběhu dne shlédnout tři loutkové pohádky. PNF ZOD připravilo také čtení o slavném Martinovi a tvořivé dílny na motivy svátku svatého Martina, jako je pečení svatomartinských rohlíčků, výroba svatomartinského koně, sněžítek, maňásků a lampiónů. Prohlédnout si můžete i stálou expozici ekocentra. V zahradě ekocentra bude pro děti připravena hra Svatomartinská koleda. (Další informace o Ekocentru www.ekocentrumbrniste.cz)

Program ukončí průvod Sv. Martina, který doprovodí v 16 hodin jezdce na koni a jeho družinu od Ekocentra ke kostelu sv. Mikuláše na náměstí Brniště.

Program:

10:00h zahájení jarmarku před Ekocentrem Brniště (prostor před Ekocentrem), po celý den ochutnávka, prodej vín a velké regionální krůtí hody

12.00h pohádka „O Červené karkulce“ – loutkové divadlo (Ekocentrum)

12.30h vyprávění legendy o sv. Martinovi (Ekocentrum)

13:-15:00h vystoupení skupiny Řemdih, středověká hudba (prostor před Ekocentrem)

13:30h pohádka „Perníková chaloupka“ – loutkové divadlo (Ekocentrum)

14:30h pohádka „Čert a káča“ – loutkové divadlo (Ekocentrum)

15:00h příjezd sv. Martina na bílém koni (prostor před Ekocentrem)

16:00h průvod se sv. Martinem ke kostelu sv. Mikuláše

Workshopy pro děti a celou rodinu (Ekocentrum)

Tvůrčí dílny PNF ZOD:

• pečení svatomartinských rohlíčků

• výroba lampionů

• výroba svatomartinského koně

• výroba sněžítek a maňásků

• voňavá mýdla a bylinky

Svatomartinská koleda – hra pro děti (zahrada Ekocentra Brniště)

Po celý den prostor před Ekocentrem Brniště

Ochutnávka a prodej vín

Krůtí hody – grilované krůtí speciality – ochutnávka a prodej

Regionální pivovar Cvikov

Svařené víno a teplá medovina

Regionální a řemeslný trh

Ukázky tradičních řemesel (kovářská výheň, skláři)

Odkazy:

Facebook události https://www.facebook.com/events/1009380919106941/

Kapela Řemdih na hradě Lipý na Českolipsku 2012 https://www.youtube.com/watch?v=kiglW6Z0Gj0

Kapela Řemdih při putování po Francii 2014 https://www.youtube.com/watch?v=kiglW6Z0Gj0

Těšíme se na vaši návštěvu.

Tým Podralského nadačního fondu ZOD

Změna programu vyhrazena.

Přeji krásné podzimní časy, ať se daří.

S pozdravem,

Nicol Vondra

PR pro PNF ZOD

774 216 807

festivaljurt@centrum.cz

Tagy