weby pro nejsevernější čechy

SPLASH / SKLO RICARDO HOINEFFA

Galerie Jídelna při Vlastivědném muzeu v České Lípě představí na své letošní poslední výstavě tvorbu brazilského výtvarníka žijícího v Čechách Ricarda Hoineffa. Jde o první velkou samostatnou výstavu skla tohoto výtvarníka.

Galerie Jídelna se návštěvníkům otevře v sobotu 7. 11. 2016 v 15 hodin.

Ricardo Hoineff – výtvarník a scénograf, který si splnil svůj sen a vystudoval v roce 2013 Vyšší odbornou školu sklářskou v Novém Boru v ateliéru ak. mal. Milana Handla a pravidelně navštěvuje náš region při vzorování svých děl. Na začátku října tohoto roku byl poprvé přizván také k účasti na Mezinárodní sklářské sympozium IGS 2015.

Brazilský rodák z Rio de Janeira začal již v 17 letech pracovat jako asistent scénografie, scénotechnik a art director pro divadla, televizní seriály, reklamy a také pro známý karneval. V roce 1991 se rozhodl přestěhovat do Prahy a studovat scénografii na DAMU u Prof. Jana Duška. V následujících letech pracoval např. pro Českou televizi, TV Nova, TV JOJ nebo TV Barrandov. Od roku 1995 spolupracoval na Valtickém festivalu barokní hudby, Pražském karnevalu a Novoborském masopustu. Již 4 roky je porotcem filmového festivalu Tourfilm Czech.

V Galerii Jídelna se autor zaměří na své sklářské dílo. V tomto oboru se zabývá např. leháním skla, vytváří závěsné objekty, ale také s vtipem využívá foukání skla do „živého“ materiálu (např. banánů, bambusu, langust apod.). Za takovýto objekt získal v roce 2012 Čestné uznání za svěží přístup v soutěži Řemeslo a umění ve skle.

Obdivovat budeme rozměrné závěsné světelné objekty nebo skleněná zavazadla s překvapením uvnitř. Rozhodně bude nač se dívat, autorův temperament nám nedovolí se ani na chvíli nudit.

Slavnostní zahájení výstavy se uskuteční v sobotu 7. listopadu od 15 hodin v prostoru Galerie Jídelna.

Nad výstavou převzalo záštitu velvyslanectví Brazilské federativní republiky v Praze.

Markéta Váchalová Vojtíšková

Oddělení výstav, výchovy, propagace a galerie

Vlastivědné muzeum a galerie v České Lípě

Příspěvková organizace Libereckého kraje

Nám. Osvobození 297

470 34 Česká Lípa

vachalova@muzeumcl.cz

tel.: +420 487 824 145, linka 28

GSM 702 000 096

www.muzeumcl.cz

splash_pohlednice.jpg

Tagy