weby pro nejsevernější čechy

Poutní místo Filipov se dočkalo nových publikací

Dvě publikace o poutním kostele ve Filipově si během prosince začaly hledat svoje čtenáře. Pamatují na české i německé návštěvníky Českého Švýcarska.

Publikaci „Poutní místo Filipov“ a „Bazilika minor Panny Marie Pomocnice křesťanů ve Filipově“ vydala Římskokatolická farnost Jiříkov při příležitosti 150. výročí poutního místa Filipov. Kromě poutního kostela ve Filipově jsou publikace k dostání v Loretě Rumburk, v informačním středisku v Krásné Lípě, Šluknově, Rumburku a Varnsdorfu a v knihkupectvích Šluknovska. Veřejnosti se nové publikace představí oficiálně v sobotu 16. 1. 2016 od 10.00 hod. přímo v poutním místě Filipov.

Publikace „Bazilika minor Panny Marie Pomocnice křesťanů ve Filipově“ na osmačtyřiceti stranách přináší informace o okolnostech vzniku poutního kostela, jeho architektovi, stavitelích a stavebníkovi. Průvodce po stavební historii a uměleckém významu přibližuje historii sochařské výzdoby, vitráží, varhan či kostelního betlému.

filipov_bazilika.JPG

Druhá publikace „Poutní místo Filipov / Wallfahrtsstätte Filipov“ na šedesáti stranách nabízí autorské fotografie Jiří Stejskala z Jiřetína pod Jedlovou. Reprezentativní česko-německá publikace o rozměrech 22 x 28 cm ukazuje detaily architektury a umělecké výzdoby poutního kostela Panny Marie Pomocnice křesťanů ve Filipově. Poutní kostel a milostnou kapli představuje jako živé místo, které slouží pravidelným bohoslužbám a koncertům.

filipov_foto.JPG

Jubilejní rok se ve Filipově bude připomínat po celý rok 2016. Ve středu 13. ledna 2016 uplyne sto padesát let od zjevení Panny Marie ve Filipově (1866) a uzdravení Magdaleny Kade. Římskokatolická farnost Jiříkov si v roce 2016 současně připomene devadesát let od povýšení poutního kostela na baziliku minor Panny Marie Pomocnice křesťanů (1926).

Bazilika minor Panny Marie Pomocnice křesťanů ve Filipově – sobota 16. 1. 2016, 10.00 h. – Představení publikací a komentovaná prohlídka

Představení nově vydaných publikací. Prohlídka poutního místa Filipov s průvodcem. Pořádá ŘKF Jiříkov, více www.poutni-mista-sluknovsko.cz

Mgr. Klára Mágrová

projektová manažerka

Římskokatolická farnost – děkanství Rumburk

Náměstí Dobrovského 379/11, 408 01 Rumburk

mobil: +420 724 072 525

e-mail: loreta.rumburk@seznam.cz

www.loretarumburk.cz

Tagy