weby pro nejsevernější čechy

Schrödingerova Koťata předběhla s oslavou Velikonoce

Děti z rumburského a jiříkovského klubu Koťátko se už nemohou dočkat Velikonoc. Některé z nich se totiž ve svých rodinách s touto tradicí nikdy nesetkaly, a tak velikonoční projektový den, který pro ně připravily tutorky z jiříkovského Koťátka, byl pro ně novinkou a mnohdy i prvním setkáním s touto oslavou.
Program projektového dne byl pestrý a barevný, tak jak se na jarní svátky sluší. Domácí mazanec a koláčky ke svačince, výroba velikonočních přáníček, koledy, hledání velikonočního zajíčka a nadílky, to vše v dětech vyvolávalo velkou radost a nadšení.
Nadšené byly i tutorky, které se o děti starají.
Jedna z nich se nám svěřila se svými dojmy: „Je neuvěřitelné, jaký posun tyto děti udělaly za necelý půlrok, co chodí do Koťátka. Ještě v září neuměly pořádně mluvit, nedokázaly správně udržet tužku nebo používat toaletu, a teď skvěle pracují se štětcem, pastelkami a nůžkami, znají celou řadu písniček a říkanek, jejich slovní zásoba se neuvěřitelně rozrostla, mají celou řadu nových znalostí a dovedností. Jsou skvělé,“ libuje se vedoucí střediska v Jiříkově Kateřina Stoklásková.


Projekt Koťátko Schrödingerova institutu se zaměřuje na péči o předškolní děti ze sociálně slabých rodin a z vyloučených lokalit. Jeho cílem je eliminovat sociální handicap, který často vzniká u dětí z komunit ohrožených sociálním vyloučením a z nepodnětných rodin, a který je pak nadále omezuje při dalším školním vzdělávání.
Ve Schrödingerově institutu jsou v provozu dva kluby pro předškolní děti, a to v Rumburku a Jiříkově, od května by se měl otevřít další klub v Mikulášovicích a od září v Dolní Poustevně.