weby pro nejsevernější čechy

Do Rumburku se v červnu vrací komentované vycházky s průvodcem

Červnová čtvrteční odpoledne nabízí Rumburk vycházky s průvodcem.

Putování za architekturou uplynulých století doplní rumburské pověsti a příběhy, které se u významných domů odehrály. Zazní např. který dům ukrývá oválnou pracovnu a jakou památku v Rumburku po sobě zanechal architekt, který pracoval pro rakouského vojevůdce, prince Evžena Savojského. Součástí tří komentovaných vycházek je krátká prohlídka loretánské kaple Panny Marie.

Komentované vycházky za architektonickými zajímavostmi Rumburku se konají ve čtvrtek 9. 6., 16. 6. a 23. 6. 2016 od 17.00 h. Sraz je před Loretou Rumburk v 16.45 h. Devadesátiminutové vycházky jsou určeny návštěvníkům Českého Švýcarska a zájemcům o regionální historii a architekturu. Komentované prohlídky pořádá Loreta Rumburk od roku 2015. Rezervace je možná na e-mailu: loreta.rumburk@seznam.cz, GSM +420 604 555 922. Vstupné je 100 Kč a snížené 60 Kč.

Účastníky vycházky čeká putování od gotiky po 20. století po stopách významných staveb. Vedle toho se dozví, proč se Rumburku říkalo Malá Paříž severu, uslyší příběh o krvavé hře v kostky, dozví se, kde se ve městě nacházel pranýř, jaký byl osud tajemného kapucína a s kým do města doputoval Jaroslav Hašek. Trasa komentované vycházky účastníky zavede k renesančnímu zámku, baroknímu sloupu Nejsvětější Trojice, měšťanským domům z 19. století, secesní budově gymnázia a kavárně postavené ve stylu art déco. K vidění bude expresionistická budova banky, někdejší židovská modlitebna a děkanský kostel sv. Bartoloměje. Zájemci se projdou mezi roubenými domy tkalců a pláteníků ve vesnické památkové rezervaci ve Šmilovského ulici.

Mgr. Klára Mágrová

projektová manažerka

Římskokatolická farnost – děkanství Rumburk

Náměstí Dobrovského 379/11, 408 01 Rumburk

mobil: +420 724 072 525

e-mail: loreta.rumburk@seznam.cz

www.facebook.com/loretarumburk

www.loretarumburk.cz

www.poutni-mista-sluknovsko.cz

Tagy