weby pro nejsevernější čechy

S Pohádkou za poklady

Kdo byl první člověk, který se rozhodl schovat své cennosti před ostatními, to už nikdo nezjistí.

Na dvorku, v lesích, hradech a zámcích, na statku, ve štolách, v jeskyních – prostě míst, kam něco schovat, je hodně. Většina z nás má představu o hledání pokladu spjatou s piráty, ale i Česká republika je na poklady bohatá. Možná je to tím, že svou polohou v srdci Evropy je jakýmsi ostrovem pokladů, přestože ji moře neobklopuje. A právě za poklady České republiky se vydala ŠCK Pohádka společně s varnsdorfskými seniory dne 15. 6. 2016.

Nejdříve jsme se vydali po stopách Švédů, kteří na naše území zavítali během třicetileté války. Navštívili jsme města Mimoň či Šumperk, kde jsme se marně snažili najít ztracenou jeskyni s ukrytým pokladem dominikánů. Když se nám nedařilo najít švédské poklady, rozhodli jsme se vypravit za poklady templářů. Namísto zlata, drahých kamenů či šperků jsme objevili „jen“ čejkovické sklepy s vínem a rozpadlý hrad Templštejn u Jamolic. Ani s poklady Třetí říše jsme neměli více štěstí. Prolezli jsme Štěchovice křížem krážem, zaskočili na statek Bezejovice a navštívili jsme i zámek Frýdlant, kde se má údajně nacházet Jantarová komnata. Prostě štěstí nám nepřálo. Ale my se nevzdali tak lehce. Naše naděje se upnuly k legendám. Avšak zřícenina hradu Hus, kopec Brada či hrad Hazmburk své poklady taktéž nevydaly.

A tak bude možná lepší řídit se radou ČTK a vždy po zimě vyrazit na sjezdovky a běžecké dráhy a zkusit štěstí s hledáním toho, co vypadlo milovníkům zimních sportů z kapes. Nutno podotknout, že z naší výpravy jsme si malý poklad přece jen odnesli. Každý účastník obdržel malou truhličku s pokladem a životním moudrem: „Skutečný přítel je největší z pokladů, a přece se lidé pachtí za těmi menšími.“ (François de La Rochefoucauld)

A opět pár ohlasů od našich „zákazníků“:

„Super besedy – vždy krásně připravené. Moc žákům děkujeme a těšíme se na další.“

„Děkujeme za moc hezké odpoledne připravené ŠCK Pohádkou. Těší nás, co pro důchodce děláte.“

Jana Skořepová, koordinátorka projektu, ZŠ nám. E. Beneše Varnsdorf

Více fotografií zde ->

Tagy