weby pro nejsevernější čechy

Astronomický rok

Naše škola (ZŠ náměstí E. Beneše) se zúčastnila projektu, v němž zainteresovaní žáci sledovali noční oblohu a astronomické jevy na ní.

Ze svých pozorování pořizovali záznamy, zakreslovali, popisovali. Jimi vypracované pracovní listy pracně skenovala a k posouzení posílala paní učitelka Valková do pražské astronomické společnosti. Celkem 10krát tak měli žáci příležitost pozorovat na nebi hvězdy, souhvězdí, přelety družic a další zajímavosti. Díky svému úsilí a za spolupráce rodičů mnoho našich žáků uspělo v porovnání s žáky ostatních škol. Celkem se do projektu přihlásilo více než 200 žáků 2. – 5. tříd z celé republiky. A v této konkurenci jsme se rozhodně neztratili.

Naše škola obsadila celkové druhé místo a obdržela přenosný dalekohled, aby naši žáci mohli v pozorováních oblohy pokračovat, např. za tmavých zimních podvečerů.

Také výherci Lucie Pelikánová, Matěj Langer a Václav Tillner obdrželi přístroje na pozorování oblohy, stejně jako Michaela Čapičíková, která se umístila na druhém místě. Třetí v pořadí – Kristýna Křížová – dostala krásnou knihu o souhvězdích. Ale zkrátka nepřišli ani ti, kteří nestáli na stupních vítězů. Každý účastník si odnesl diplom, časopis Vesmír a hvězdářský zápisník. S blížícími se prázdninami a tedy volnějším časovým režimem se tyto ceny mohou hodit. Tak přejeme pěkný výhled!

Učitelky prvního stupně ZŠ náměstí E. Beneše, Varnsdorf

Tagy