weby pro nejsevernější čechy

120 let rozhledny na Dymníku (muzeum Rumburk)

Jménem Oblastního muzea v Děčíně, poboček Rumburk a Varnsdorf, si Vás dovoluji pozvat do výstavní síně rumburského muzea na novou tematickou výstavu týkající se osudu „Augustovy věže“ – stále oblíbené výletní destinace, dříve zvané „Rozhledna Dymník – brána do Českosaského Švýcarska“.

Výstava vznikla k poctě Augusta Wenschucha, donátora rozhledny, svého času rumburského radního a známého mecenáše, jehož 180. výročí narození si letos připomínáme.

Muzea Rumburk a Varnsdorf, pobočky OM v Děčíně, přísp. org., připravila ve výstavní síni rumburského muzea novou tematickou výstavu: „120 let rozhledny na Dymníku

Klub českých turistů Krásná Lípa a Rumburk, Město Rumburk, Spolek přátel Rumburka, DDM Rumburk a Lesy České republiky připravují na sobotní odpoledne 24. září 2016 od 14 hod. ve spolupráci s dalšími subjekty slavnostní odpoledne na počest kulatého výročí 120 let dostavby tzv. „Augustovy věže“ na Dymníku.

Kamenná rozhledna byla a je stálou atrakcí Rumburka a neodmyslitelnou dominantou města. Nedílnou součástí oslav je také výstava v rumburském muzeu zachycující Dymník v široké škále dobových snímků, které nám dávají nahlédnout do života našich předchůdců a umožňují zastavit se nad krásou, kterou snad při letmém prohlížení místa nejsme schopni plně vnímat.

Výstava vzdává hold také mimořádným osobnostem. A to nejen samotnému donátorovi stavby Augustu Wenschuchovi (1836 – 1897), bývalému radnímu, který rozhlednu věnoval při příležitosti svých 60. narozenin místní sekci Horského spolku pro nejsevernější Čechy, ale pozornost věnuje rovněž staviteli Josefu Hampelovi (1844 – 1913), či zmiňuje komunisty scházející se v hospodě pod Dymníkem za druhé světové války, jež byli umučeni v koncentračním táboře.

Část výstavy tvoří rovněž srovnávací fotografie Václava Jelínka a dobové artefakty. Aby si přišli na své i skuteční milovníci kuriozit, je připravena skica Dymníku od krásnolipského malíře Augusta Frinda (1852 – 1924), kterou načrtl na prospekt sanatoria Frankenstein (dnes nemocnice Podhájí) v roce 1901. Proč je tak zajímavá, nebudeme prozrazovat. Stavitelsky se vzhled rumburské rozhledny vyvíjel. Bohužel, nepodařilo se nám zajistit žádnou fotografii ze stavby rumburské rozhledny. Stále doufáme, že překrásné početně velmi bohaté série pohlednic zimních, kolorovaných, z okolních hostinců apod., se díky výstavě ještě podaří doplnit. Putovní verze výstavy bude prezentována na Dymníku na slavnostním odpoledni.

Výstava je přístupná v běžné otvírací době rumburského muzea od 7. července do 27. října 2016, od úterý do pátku, od 9 do 15 hodin. Návštěvy v jinou otvírací dobu možno objednat telefonicky předem: 412332194. Vstupné: 30,- a 15,- Kč.

Ester Sadivová

Muzeum Rumburk

Na Valech 401/4

408 01 Rumburk

Tagy