weby pro nejsevernější čechy

Letní tábor spolku Jiřík

Ve dnech 02. – 13. 07. 2016 uspořádal náš Spolek Jiřík z Jiříkova letní tábor pro děti a vnoučata zaměstnanců Domova „Srdce v dlaních“ – Sociální služby Jiříkov.

Naším dočasným domovem se stala chalupa „U advokátů“, v samotném srdci Jizerských hor a malebném údolí řeky Kamenice, Josefově Dole.

Na začátku pobytu se děti rozdělily k jednotlivým vedoucím, kterými byli Aleš, Matěj a Marek, určily si název a barvu družstva, přidaly bojový pokřik. To vše z důvodu plnění celotáborové hry na téma : putování po Velikonočních ostrovech (neplést si s Rapa Nui). Úkolem bylo nasbírat co největší počet vajíček, kterými byly jednotlivé oddíly odměňovány za plnění rozličných úkolů a soutěží. Mezi ně patřily Ponožkovaná, Šlapky, Piráti, rébusy, kvízy a hádanky na aktuální témata – většinou připomenutí navštívených míst a zajímavých lidí, se kterými se děti setkaly.

Během našeho pobytu v Jizerských horách jsme absolvovali nespočet výletů za poznáním. Navštívili jsme například Protrženou přehradu na Bílé Desné, vodopády na Jedlové, vodní dílo Josefův Důl – údolí Kamenice, s exkurzí ve vnitřních prostorách přehrady, rozhlednu Slovanka, naučné stezky Gustava Leutelta a Jedlový důl, skalní vyhlídku Čertovy kameny, Mariánskohorské boudy a spousty dalších zajímavých míst.

Během celodenního výletu do Liberce se děti nejdříve „vyřádily“v Lunaparku Centra Babylon, odkud jsme se přemístili za adrenalinovým zážitkem, kterým byla jízda na bobové dráze na Javorníku. Potom jsme se přesunuli do areálu liberecké Dukly, kde probíhal trénink českých reprezentantů ve skoku na lyžích. Přišli jsme ve chvíli, kdy byl na trenažéru zavěšený Jakub Janda a v proudu vzduchu ze sněžných děl trénoval letovou fázi. Děti neměly tušení, že se v závěsu, už bez proudu vzduchu, za dohledu asistenta trenéra Radka Žídka, všichni vystřídají. Přivítal nás Jakub Jiroutek, děti seznámil v kostce s disciplínou a představil jim své svěřence. Reprezentanti Jakub Janda, Čestmír kožíšek, Jakub Hlava a Jan Matura potom dětem předvedli jednotlivé součásti tréninku a děti si vše za jejich asistence vyzkoušely. Na závěr jsme se společně vyfotili a do spolkové knihovničky jsme dostali knihu o historii Dukly a o účasti “dukláků” na zimní olympiádě v Soči. My jsme jako poděkování take předali knížky, propagační předměty a regionální produkty, které nám na tyto účely věnovala Města Jiříkov, Rumburk, Krásná Lípa a varnsdorfský pivovar Kocour. Po návratu z Liberce do našeho přechodného domova na děti čekal ředitel Domova “Srdce v dlaních”, pan Jan Sembdner. S dětmi podebatoval o zážitcích z tábora, zahrál si s nimi několik her a předal melouny, které se hodily jako osvěžení při pobytu na přírodním koupališti v Jisefově Dole.

Velmi zajímavou a obohacující pro nás byla exkurze ve firmě DETOA Albrechtice, pro dřívěji narozené TOFA, která je úzce spjata s historií výroby dřevěných hraček v ČR. Zde jsme navštívili nejdříve muzeum, kde jsme poznávali hračky s motivem Krtečka, tahací hračky, korálky, dále jsme si prošli samotnou výrobu, abychom vše zakončili v tamní kreativní dílničce, kde si děti s polotovarů vyrobily své originální hračky. Jejich tvorbu si přišel prohlédnou I majitel firmy a senator Jaroslav Zeman. Daroval nám několik výrobků, kterými si vyzdobíme naše prostory v Jiříkově.

Celý pobyt jsme zakončili populární diskotékou a “marketem”, ve kterém si děti proměnily vysoutěžené body za dárečky, které nám ochotně věnovali : Město Jiříkov, Město Rumburk, Město Krásná Lípa, Liberecký kraj, Národní park České Švýcarsko, firmy Ratio Rumburk a Schäfer a Sýkora, pivovar Kocour Varnsdorf, Mikov Mikulášovice a AC Sparta Praha. Ke zdárnému chodu tábora přispěla svým darem čerpací stanice pana Houdka, počítačový projektor nám půjčila Fi-Ma Rumburk a zavazadla dětem odvezl pan Petr Cibulka z Rumburka. Všem moc děkujeme.

Velké díky patří i Lídě a Lucce, které po celou dobu pobytu vládly kuchyni a dětem připravovaly jídlo.

Fotografie z tábora a informace o naší činnosti najdete na našem Facebooku/Spolek Jiřík z Jiříkova nebo na stránkách www.spolekjirik7.webnode.cz.

Jan Dvořák, předseda Spolku Jiřík z Jiříkova.