weby pro nejsevernější čechy

Stanislav Nývlt je rozhořčen!

Dostali jsme emailem komentář od jednoho našeho čtenáře, Standy Nývlta z Krupky. Standa má Krupku rád a vlastně i celej tenhle, bohem zapomenutej, posranej kraj.

Jeho pravopis sice není konvenční, sdělení je však silné. Na jeho přání jsme v textu nedělali žádné změny.

Sem seděl na záchodě, kerej mamka deně doplňuje čerstvíma novinama.
Čtu sice pomalejš, nemoch semsi ale nevšimnout článku, v kerym se komunystickej hejtman Olda Bubeníček prezentuje vučebnici angličtiny hnet na první stránce, ato pár týdný přet krajskejma volbama.

gramatika

Je skvělí, že angličtina na záklatkách pohltila ruštinu, kerou teda ovládám bravúrně. Ale nejde mi narozum, žese komunystickej geront objevuje právě tam, dyš má určitě mnohem blíš navíchot, takže logycky kruštině. Vsadim kilo, že Olda rusky umí a aglicky ne.

Vokolo týhle kauzy vznikla oprávněná hystérie, i tady u nás v sudetech, v Krupce. Dyš semsi pročítal na fejsbúku Oldovo vyjádření, jeho potporovatelé vůbec nezaznamenali potstatu problému. Všichno dokolo melou, že vzdělání je potřeba, učebnice zadara sou skvělá věc, učivo vní je kvalitní a podobný kecy, kerý mi sou samozřejmě jasný. Je taky divný, že stejně smíšlí i takovej zguntu pravičák odéesáckej Vonka (asi jeho kamarát, nevim). Comi ale neni jasný co má kurva polytyk co dělat v jakýkoliv učebnici pro základní školu (teda pokut to neni předmět učiva, třeba něco jako vrach Josif Stalin a jemu podobný) ?

Tenhle příběch má ještě jednu, promně mnohem důležitější rovinu. Taky mám děti, sice přesně nevim kolik a kde, ale prostě vim že mám. Volala mi matka jednoho znich, malého Milana, co chodí uš do šesky, že sejí ot září začal pravidelně vnoci pochcávat (mimo víkendú teda). Řek sem jí Jéžiš Marja, vždyť je sinem svých rodičů, cose teda diví. Ale schodou okolností opět na hajzlu semsi dal jedna a 1 dohromady, sednul na vlak a Milana s bejvalkou naštívil. Jaký bilo moje sděšení, kdyš sem po hodinovém sezení sním přišel na důvod nepříjmených nočních nehot. Milánek se podle týdle učebnice učí a znáte to, nasliní si prst a klasicky se kníška otevře přesně na stránce s fotkou Oldy. Kluk stuhne, nějak seto vněm uloží a pouští to aš vnoci.

Takže soudruhu Bubeníčku, komunysti i roce 2016 maj přímí vliv na zdravotní stav nejen dospělích, ale i dětí. Proto moc děkuju, žeste prosadili zrušení poplatků v nemocnici, dost námto finančně pomohlo.

Standa Nývlt, Sudety/Krupka