weby pro nejsevernější čechy

S Pohádkou netradičně po Praze

Staromák, Václavák, Karlův most, Pražský hrad či Petřín – prostě známá poutní místa našeho hlavního města.

Jak dobře ale znáte Prahu? Máte pocit, že už vás nemůže ničím překvapit? A vězte, že může. Protože stále existují v Praze místa, která jen tak někdo nezná!

Mezery ve znalostech Prahy si mohli doplnit varnsdorfští senioři, kteří se dne 5. 10. 2016 opět sešli v prostorách ZŠ náměstí Varnsdorf, kde si pro ně již otřelí zaměstnanci ŠCK Pohádka připravili poslední besedu z cyklu putování po České republice, který se uskutečňuje v rámci projektu Společně cestou necestou. Během uplynulého půlroku jsme procestovali mnoho zajímavých míst: strašidelná a pohádková místa ČR nebo také místa, kde se údajně mají ukrývat velké poklady. Naši poslední besedu jsme chtěli zakončit ve velkém stylu – a proto jsme vybrali srdce naší republiky, hlavní město Prahu. A i tentokráte naše seniory čekalo putování vskutku netradiční i s netradiční dvojicí moderátorů, Patem a Matem v podání Tomáše Maudera a Olivera Sembdnera.

Při svém putování jsme zjistili, že v pražském Břevnově se nachází větrný mlýn holandského typu, vydali jsme se po stopách kávy a prvních kaváren v České republice, zaběhli na jedno do pivnice U Pinkasů a následně rozjímali na lavičce ve stínu stromů ve Františkánské zahradě. Když jsme opět načerpali síly, pokusili jsme se – bohužel bezúspěšně – odhalit původ vzniku Čertova sloupu na Vyšehradě. Jako malé děti jsme obdivovali krásu nejstaršího kolotoče na světě, který se ukrývá na Letné, a velkým překvapením pro nás bylo, že i Česká republika má svůj slum Na Slatinách, který využili filmaři při natáčení filmu Obecná škola. Strach z Igora Hnízda nás popohnal dál, a tak jsme se vypravili za katem do Katovny v Tróji – úplně zbytečně, jelikož název je zavádějící a kat tu nikdy nebydlel. Při toulkách pražskými uličkami jsme se snažili vtísnit do nejmenšího domu v Praze, ale 2,25 metrů na šířku bylo pro nás všechny opravdu málo. A jelikož máme rádi výzvy, navštívili jsme i nejužší pražskou uličku, při jejímž průchodu nás řídil semafor pro chodce. Naštěstí jsme „chodeckou zácpu“ nezpůsobili a ani nikdo v této půlmetrové chodbičce neuvázl, i když máslo na promazání jsme s sebou pro jistotu měli! Na závěr besedy jsme se dozvěděli, kde v Praze dobít pozitivní energii, a i tentokráte jsme si odnesli malý suvenýr z cest v podobě ozdobného prádelního kolíčku s krtečkem. Teď už nám jen zbývá těšit se na společný výlet na zámek Sychrov, který se uskuteční 14. 10. 2016.

Samozřejmě nesmíme zapomenout zmínit i úžasný tým pohádkových postaviček, který zajišťoval hladký průběh besedy a doprovodných kvízových aktivit: Ferda Mravenec (Valerie Krátká) s Beruškou (Denisa Vaňáková), Bob (Vanessa Ešnerová) s Bobkem (Štěpánka Ivaničová) a Bára Bečvářová v roli „IT technika“.

Jana Skořepová, koordinátorka projektu „Společně cestou necestou“

A opět pár ohlasů od seniorů z Pohádky:

„Putování po Praze jsme si užili. Průvodci byli úžasní. Těšíme se na další setkání s vámi a přejeme vám hodně úspěchů ve škole a zájmové činnosti s Pohádkou.“

„Byla jsem velmi překvapená, jak máte všechno krásně připravené i zobrazené. Moc vám všem fandím, jen tak dál a těším se na příště.“

Projekt „Společně cestou necestou“, který je finančně zajištěn prostřednictvím dotačního programu Města Varnsdorf, bude ukončen společným výletem žáků a seniorů na zámek Sychrov.

Tagy