weby pro nejsevernější čechy

Holubice smíření se představuje v poutním kostele ve Filipově

Poutním kostelem ve Filipově se vznáší čtyřmetrová Holubice smíření.

V příčné lodi baziliky minor Panny Marie Pomocnice křesťanů se od 9. 12. 2016 představuje výtvarná instalace akademické sochařky Josefíny Jonášové. Filipov se po kostele sv. Antonína v Praze – Holešovicích stal teprve druhým místem, kde se výtvarné dílo představuje. Holubice vznikla v rámci projektu Smíření / Versöhnung 2016, který iniciovala Vlaďka Vojtíšková. Ke spolupráci přizvala hudební skladatelku Elišku Cílkovou a sochařku Josefínu Jonášovou. Na projektu mladých umělkyň se podílel Antikomplex, z.s. spolu s Ackermann-Gemeinde a českým Sdružením Ackermann-Gemeinde. Projekt Smíření zahrnul v listopadu 2016 diskuze pro veřejnost a školy, koncert Velké putování s výtvarnou instalací a výstavu Pod jednou střechou v Národním technickém muzeu v Praze.

Třicetikilogramová Holubice smíření s rozpětím křídel 430 cm a výškou 250 cm byla vytvořena v roce 2016 z papírmaše. Směs papíru, vody a lepidla nanesla sochařka Josefína Jonášová během pěti týdnů na drátěnou kostru, další čas zabrala výroba kufříků. Výtvarná instalace vznikla pro kostel sv. Antonína na Strossmayerově náměstí v Praze 7.

Dosud se výtvarná instalace Holubice smíření s kufříky vyhnaných Němců na křídlech představila v sakrálních objektech. Do budoucna se plánuje vystavení i mimo kostely. V poutním kostele ve Filipově bude výtvarná instalace k vidění několik měsíců, než poputuje na další místo. Spatřit ji můžete během pravidelných bohoslužeb v neděli od 10.30 h. nebo každého 13. dne v měsíci. Holubice se ve Filipově představí také 13. 1. 2017 a o následujícím oktávu, kdy se bude připomínat sto padesát jedna let od zjevení Panny Marie.

Letos jsme si připomněli sedmdesát let od ukončení vyhánění sudetských Němců z území Československa. Autorka holubice a výtvarného konceptu Josefína Jonášová se „rozhodla myšlenku projektu – smíření – ztvárnit v podobě holubice, která na svých křídlech nese kufry. Setkávají se zde významy holubice jako symbolu Ducha svatého i jako symbolu míru a smíření. Vzpomínáme-li na odsun německých obyvatel, pak vzpomínáme i na kufry, ve kterých si vyhnanci odnášeli svůj majetek. Holubice, biblický symbol Hospodinova míru, naznačuje, kterým směrem je možné se ke smíření dostat,“ uvedla Lenka Javůrková, vedoucí kanceláře Sdružení Ackermann-Gemeinde, z.s. v Praze.

Lenka Javůrková ocenila, že se Holubice smíření prezentuje ve Filipově, „právě na místě, které je tak úzce propojeno s Ackermann-Gemeinde.“ Sdružení německých katolíků bylo založeno pod vlivem filipovských událostí před sedmdesáti lety, 13. 1. 1946 v bavorském Mnichově.

Poutní bazilika minor ve Filipově je významným mariánským poutním místem spjatým se zjevením Panny Marie dne 13. 1. 1866 a náhlým uzdravením Magdaleny Kade. V bazilice minor ve Filipově se celoročně konají česko-německé mše svaté – v neděli od 10.30 h. a každého 13. dne v měsíci. Poutní chrám spravuje Římskokatolická farnost Jiříkov. Chrám z let 1870-1885 patří k významným poutním místům v Diecézi litoměřické a sakrálním památkám Českého Švýcarska.

O autorce Holubice smíření:

Josefína Jonášová (1986) patří mezi výrazné sochařky nastupující generace. V roce 2013 diplomovala na Akademii výtvarných umění v sochařském ateliéru Jaroslava Róny a za svou diplomovou práci obdržela cenu rektora za nejlepší absolventský počin, v roce 2016 získala cenu XV. ročníku přehlídky současného výtvarného umění Art Prague. Její práce je převážně figurální a ani ve vážných tématech nepostrádá zpravidla vždy nějakou nadsázku nebo vtip. Její realizace je možné vidět jak v soukromých sbírkách, tak ve veřejném prostoru.

Projekt Smíření 2016:

www.facebook.com/smireni2016

www.antikomplex.cz/smireni-2016

www.ackermann-gemeinde.cz/projektsmireni2016/

Více informací k poutnímu místu Filipov sdělí

Mgr. Klára Mágrová

projektová manažerka

Římskokatolická farnost – děkanství Rumburk

Náměstí Dobrovského 379/11, 408 01 Rumburk

mobil: +420 724 072 525

e-mail: loreta.rumburk@seznam.cz

www.facebook.com/loretarumburk

www.loretarumburk.cz

www.poutni-mista-sluknovsko.cz

Tagy