weby pro nejsevernější čechy

Za historií Šluknovska do Prahy

Historie sakrálních památek Šluknovska se od 2. 2. 2017 představuje v Praze. V Paláci YMCA poblíž náměstí Republiky je do 28. 3. 2017 k vidění výstava „Pověsti a příběhy poutních míst Šluknovska“.

Komiksové vyprávění zachycuje v kresbách Petra Herolda zázračné události spojené se vznikem poutních kaplí a křížových cest na Šluknovsku. Dějové zápletky a texty sepsal Rostislav Křivánek. Vernisáž ve čtvrtek 2. 2. 2017 navštívily čtyři desítky příznivců obou autorů. Zájemci si odnesli brožury komiksů podepsané autory i propagační materiály o Šluknovsku a Českém Švýcarsku. Výstavu pořádá Římskokatolická farnost – děkanství Rumburk a Palác YMCA, s.r.o. Přístupná je denně od pondělí do pátku mezi 8.00 až 20.00 h. v galerii Pasáž v přízemí Paláce YMCA v ul. Na Poříčí. Vstup na výstavu je volný.

Sakrální památky začaly Šluknovsko (původně Böhmisches Niederland) zdobit v 17. století. Barokní krajinu obohatilo jinde nevídané množství křížů, soch, kapliček, poutních kaplí a křížových cest. Zdejší poutní místa jsou dodnes místy modlitby a útěchy. Historii poutních kaplí a křížových cest přibližuje Expozice církevního umění Šluknovska v Loretě Rumburk.

Výstava komiksů o sakrálních památkách se premiérově představila v roce 2015 v Loretě Rumburk. Od té doby putovala po Čechách. Zavítala do Dolní Poustevny, Krásné Lípy, Varnsdorfu, Lipové u Šluknova, České Lípy, Krásného Března a Šluknova. Má za sebou 700 dnů své existence. Po návratu z Prahy bude dvacet česko-německých výstavních panelů nastálo umístěno v Loretě Rumburk. Součástí výstavního projektu je česko-německá publikace komiksů, www.loretarumburk.cz.

Klára Mágrová

Vernisáž výstavy Pověsti a příběhy poutních míst Šluknovska v galerii Pasáž Paláce YMCA v Praze (foto Rostislav Křivánek a Klára Mágrová)

Tagy