weby pro nejsevernější čechy

V roce 2017 vyjdou dvě publikace o Loretě Rumburk

Barokní památka Loreta Rumburk si v letošním roce připomíná tři sta deset let od dostavby a požehnání.

Výročí připomene i vydání dvou publikací o historii a architektuře sakrální památky. Ta pochází z roku 1707 a je spojena se jménem významného architekta Johanna Lucase Hildebrandta a sochaře Franze Bienera. Realizaci brožury „Loretánská kaple v Rumburku. Průvodce po stavební historii a uměleckém významu“ podpořilo Ministerstvo kultury. Vydá ji Římskokatolická farnost – děkanství Rumburk. Reprezentativní trojjazyčnou knihu „Kapucínský klášter a Loreta v Rumburku“ s fotografiemi Jiřího Stejskala vydá Město Rumburk. Obě publikace se veřejnosti poprvé představí v sobotu 16. 9. 2017 během XXI. Loretánských slavností 2017 v Rumburku, nad nimiž převzal záštitu ministr kultury Daniel Herman.

Brožura „Loretánská kaple v Rumburku. Průvodce po stavební historii a uměleckém významu“ zájemcům nabídne podrobné seznámení s architektonickými zajímavostmi loretánského areálu, dobová obrazová zobrazení a stavební plány. Vydání brožury o rumburské Loretě podpořilo Ministerstvo kultury v rámci projektu „310 let Lorety Rumburk (1707-2017)“. Brožura naváže kapesním formátem 15×17 cm a grafickou úpravou na již vydané publikace o kostele ve Starých Křečanech a bazilice minor ve Filipově.

Obsáhlou reprezentativní knihu „Kapucínský klášter a Loreta v Rumburku“ o formátu 24×22 cm vydá Město Rumburk. Na sto dvaceti stranách přiblíží prostřednictvím fotografií Jiřího Stejskala jak bývalý kapucínský klášter, tak vlastní Svatou chýši s ambitem a kaplí Svatých schodů. Fotografie doplní české, německé a anglické popisky. Kniha s pevnou vazbou vyjde v nákladu tisíc kusů.

Mgr. Klára Mágrová

projektová manažerka

Římskokatolická farnost – děkanství Rumburk

Náměstí Dobrovského 379/11, 408 01 Rumburk

mobil: +420 724 072 525

e-mail: loreta.rumburk@seznam.cz

www.facebook.com/loretarumburk

www.loretarumburk.cz

www.poutni-mista-sluknovsko.cz

Tagy