weby pro nejsevernější čechy

Festival Pro zdraví 2017 byl výživný

V sobotu 1. 4. 2017 proběhl v DK Střelnice v Rumburku druhý ročník festivalu Pro zdraví, který nabídl během jednoho dne přednášky propojující témata: výživa, pohyb, děti, prevence a civilizační choroby.

Hlavním záměrem festivalu bylo zdůraznit potřebu péče o vlastní zdraví u každého z nás, a to v prevenci civilizačních chorob, prostřednictvím zdravé stravy, zdravého pohybu a duševní pohody. Cílem festivalu bylo oživení koloritu města Rumburk a dát možnost místním lidem účasti na přednáškách, které jsou často spíše přístupné ve velkých městech.

Festival otevřela přednáška Margit Slimákové s tématem Výživové omyly. Podle Margit pro zdravou stravu nikdo nepotřebuje encyklopedie výživy, výživové poradce, zavádějící značky potravinářů, ani nejnovější studie. Úplně si vystačíme s jedinou větou: jezte kvalitní základní potraviny a jídla z nich.

Jan Vyjídák v duetu s Margit přiblížil nejnovější trendy v oblasti cukrovky. Pozitivní podle Jana Vyjídáka je zpráva, že cukrovka 2. typu není chronické progresivní onemocnění a je řešitelná správnou výživou.

Vít Schlesinger je zakladatelem celostního přístupu k přípravě sportovce tzv. SPORT-HACKINGU. V současnosti spolupracuje s řadou vrcholových sportovců. Ve své interaktivní přednášce poznatky aplikoval na širokou veřejnost.

Miluše Kubíčková ze zdravotních důvodů účast odvolala. Prostor vyplnila Karolína Kallmünzerová, která představila program Skutečně zdravá škola. Navázala MŠ Zahrádka z Varnsdorfu jako příklad dobré praxe v rámci Skutečně zdravé školy. Hudební vystoupení dětí doplnila Jana Čiháková ukázkou změn, které ve stravování školky během dvou let došlo.

Závěrečnou tečkou byla pohádka Hrnečku vař v podání psycholožky Alexandry Hochmanové. Řeč byla o výživě z pohledu těla a hlavně duše.

Nechyběl ani doplňkový program – vegetariánské občerstvení – Šambhala Česká Lípa, Domeček Na Kopečku – místní čajovna, MŠ Zahrádka – příklad dobré praxe, Sušenková dílna – Martina Janečková, prodej knih – knihkupectví Kalivoda a Radka Ondrušková a přírodními mýdly.

Na tomto místě patří velký dík všem účinkujícím, ale i těm, kteří se podíleli na doprovodném programu, organizátorům a dobrovolníkům.

Poděkování patří také společnosti Nobilis Tillia, M studiu a Sport Ratio za jejich finanční podporu.

Mgr. Barbora Součková (iniciátorka a organizátorka akce)

Tagy