weby pro nejsevernější čechy

Projekt Společně cestou necestou opět vyráží na cesty

Loni jsme se pohádkově loučili zvoněním zvonečku a zvoláním „Možná zase někdy na shledanou!“ No, a letos jsme zase zpět, abychom mohli navázat na úspěšný projekt Společně cestou necestou připravený pro varnsdorfské seniory.

A tak se žáci 8. A opět sešli, aby připravili další cestopisnou besedu.

I letos se vypravíme za krásami České republiky, ale tentokráte se podíváme do oblastí, které si uchovaly svůj typický ráz, kde jsou tradice a zvyky stále živé a někdy je zapotřebí i slovníku, abychom našich sousedům porozuměli.

První beseda z tohoto cyklu se uskutečnila 12. 4. 2017, kdy jsme se společně vydali do kraje Psohlavců, k jihozápadním hranicím České republiky, do Chodska. Nejdříve nás školní Sboreček pod vedením paní učitelky Jany Tillnerové příjemně naladil na putování po tomto regionu. Poté jsme si s Janem Sladkým Kozinou připomněli historii tohoto kraje a odhalili tajemství jejího názvu a znaku. Zjistili jsme, jak se slaví Liščí neděle, zavítali do Postřekova na masopust či obdivovali krásu chodských krojů a řemeslných výrobků. Zaskočili jsme se také podívat na lidovou architekturu, zkoukli jsme pomník Jana Koziny, prošli se po barokním mostě přes řeku Radbuzu, zavítali na zámek Klenová či se prošli mezi zříceninami, které zbyly po zaniklé obci Lučina. Nakonec jsme se seznámili i s několika chodskými rodáky.

Teď už víme, co to znamená pokrvadlo, nátka či pípa, takže nás při návštěvě této folklorní oblasti nic nepřekvapí. A když nám místní nabídnou bacán, kucmoch, báč, šlejšky či maltošny, víme, že si z nás nedělají legraci, ale že nás zvou na typický chodský pokrm.

Co říci závěrem? Poděkovat žákům, že spojili své síly a připravili tuto zajímavou a poučnou besedu, a také seniorům, kteří s nadšením opět dorazili v hojném počtu. A už teď se můžeme těšit na další putování, které se uskuteční 24. 5. 2017!

Jana Skořepová, vedoucí projektu

V loňském školním roce byl uskutečněn projekt v rámci Dotačního programu města Varnsdorf. Ten letošní „Společně cestou necestou 2“ na něj volně navazuje opět za finanční podpory Města Varnsdorf.

Tagy