weby pro nejsevernější čechy

Zajímavý program Krajské vědecké knihovny v Liberci na příští týden

Krajská vědecká knihovna v Liberci vás zve v příštím týdnu na následující akce:

V pondělí 22. května Vás od 18 hodin srdečně zveme na další, v pořadí již třetí, projekci osmidílného koprodukčního cyklu polo hraných dokumentů DENÍKY 1. SVĚTOVÉ VÁLKY. Přijďte se podívat na 5. a 6. díl tohoto celosvětově úspěšného cyklu, který je výjimečný tím, že se poprvé v televizní historii zaměřil na to, jak válku prožívali konkrétní lidé z nejrůznějších společenských vrstev. Cyklus je k dispozici v původním znění s českými titulky.Nenechte si ujít poslední 4 díly, které se u nás v televizi již nevysílaly! V knihovně máte možnost vidět tento unikátní cyklus kompletní.

V úterý 23. května od 16 hodin na Vás a Vaše děti čekají Vrátka k muzice – další výprava do hudebního království pohádek. Na květen jsme si připravili setkání, které našlo inspiraci v knihách o včelích medvídcích od Jiřího Kahouna. Pojďte s námi do světa pohádek, říkanek, písniček a radostného muzicírování. Pořad je určený pro předškolní a nejmladší školní děti.

V úterý 23. května od 17:30 hodin literární procházka Literatour. Šestý ročník této oblíbené literární procházky, tentokrát zaměřený na dopravu, na Vás letos čeká v úterý 23. května. Na pěti zastaveních Vám budou herci libereckých divadel číst ukázky z děl, která mají jako vždy vazbu na zvolenou tematiku.

Ve středu 24. května od 18 hodin se můžete těšit na besedu Island jinak. Průvodcem Vám bude spisovatel, písničkář a muzikant Jan Burian, který bude vyprávět o způsobu života na tomto svérázném ostrově. Jak jeho obyvatelé přežili tisíc let nepohody v prostředí nevlídném až hrůzostrašném, jak vytvořili navýsost zajímavou kulturu a společnost, jaký vliv měla příroda na jejich duši, na kulturní tvorbu, jak se stalo, že dali a dávají světu tolik a přitom jich je dnes asi stejně jako obyvatel Ostravy? Historie, kultura a způsob života na tomto ostrově jsou stejně tak zajímavé jako tamní výlety za sopkami a ledovci.

Ve čtvrtek 25. května na Vás od 16:30 hodin čeká poslední Deskohraní před prázdninami! Přijďte si k nám do Hudební knihovny zahrát „člobrdo“. Tato klasická rodinná hra na Vás čeká v různých provedeních. Těšíme se na Vás!

Ve čtvrtek 25. května od 17 hodin se koná druhá přednáška u příležitosti 300. výročí narození Marie Terezie. Tentokrát jsou tématem vztahy Marie Terezie k jejím dětem. V druhé části budou rozvedeny tereziánské reformy a jejich vliv na náš region.

Ve čtvrtek 25. května od 18 hodin Vás srdečně zveme na další přednášku z cyklu Památky kolem nás. Tentokrát bude na téma Stromy a aleje Libereckého kraje hovořit Mgr. Šárka Mazánková z Agentury ochrany přírody a krajiny ČR. Zjistíte, jaké jsou nejstarší a nejmohutnější stromy v Libereckém kraji nebo která alej je evropsky významná a proč. Dozvíte se zajímavosti o starých stromech, stromořadích a alejích v našem blízkém okolí i o péči o ně.