weby pro nejsevernější čechy

Loretánská noc 2017 v Rumburku nabídla videomapping a divadlo

V Loretě Rumburk v pátek 19. 5. 2017 proběhla jedenáctá Loretánská muzejní noc. Nádherná květnová noc, koncerty dětských pěveckých sborů a videomapping přilákaly do barokní památky na 390 příchozích.

Na nádvoří si vyslechli vystoupení sboru Zpěváček (ZŠ V. Kováře) a Čtyřlístek (ZŠ U Nemocnice) z Rumburku. V klášterním kostele zazpíval sbor N.T.C. a sólisté z Gymnázia Rumburk. Primáni a sekundáni z Gymnázia Varnsdorf odehráli na nádvoří pásmo osmi pověstí inspirovaných vznikem poutních míst na Šluknovsku a publikací komiksů Rostislava Křivánka a Petra Herolda. V ambitu se vyráběly masky, vějíře a zdobily dřevěné talismany. Po setmění přišel na řadu videomapping – projekce na čelní stěnu loretánské kaple, kterou připravil výtvarník Pavel Mrkus. V křížové chodbě bylo možné si prohlédnout výstavy „Má vlast cestami proměn“, výtvarné práce žáků ZUŠ Rumburk „Baroko v Rumburku“ a pašijový betlém.

Loretánskou noc 2017 připravila Římskokatolická farnost – děkanství Rumburk a Město Rumburk. Jediná akce svého druhu v Českém Švýcarsku se v Rumburku pořádala po jedenácté v rámci celorepublikového Festivalu muzejních nocí 2017. Loretánská noc 2017 v Rumburku se konala za podpory Česko-německého fondu budoucnosti a Ústeckého kraje v rámci projektu „310 let Lorety Rumburk (1707-2017)“. Podpořila ji Sparkasse Oberlausitz – Niederschlesien a JVB Rumburk.
Videoprojekt pro rumburskou loretánskou kapli s názvem „Zvěstování“ připravil Pavel Mrkus, děkan Fakulty umění a designu UJEP v Ústí nad Labem a vedoucí ateliéru Time-based media tamtéž. Promítací plochou se stala čelní stěna Svaté chýše s ústředním reliéfem „Zvěstování Panně Marii“. Videomapping zvýraznil mimo jiné okno, jímž podle legendy vešel anděl do domku Marie v Nazaretu a přinesl jí poselství o narození Spasitele. Videoprojekce nabídla abstraktní obrazce odkazující na dobu baroka, zvýraznila architektonické prvky, sochy Sibyl a proroků a pracovala s detaily výzdoby loretánské kaple. Při promítání se záměrně využilo pouze bílé světlo, barevnost videomappingu dodaly reliéfy a sochařská výzdoba vlastní Svaté chýše.
Klára Mágrová

https://youtu.be/GmDFzzY3kQE

https://youtu.be/vtjJtY-mfFY