weby pro nejsevernější čechy

TANČÍCÍ KOSTKY ROZSVÍTILY TRIENÁLE SKLA A BIŽUTERIE

Mezinárodní trienále skla a bižuterie JABLONEC 2017 bylo v pátek 23. června 2017 slavnostně otevřeno zahájením všech pěti výstav a předáním unikátních medailí vybraným kolekcím prezentovaným v rámci hlavní výstavy projektu TRENDY.DESIGN.PRODUKCE.

Pro veřejnost projekt odstartoval v sobotu 24. června 2017 programem v areálu jabloneckého výstaviště.

Jedinečné výběrové přehlídky současného českého skla a bižuterie se účastní více než osm desítek sklářských a bižuterních značek, 25 sklářských výtvarníků a 20 odborných škol, to vše celkem z 12 zemí, včetně USA.

Pětičlenná mezinárodní komise, složená z kurátorky sklářského muzea z Finska, pedagogů Akademie z polské Wroclawi, Vysoké školy výtvarných umění v Bratislavě a Univerzity J. E. Purkyně v Ústí nad Labem a zástupce Messe Frankfurt, které se stalo partnerem výstavy, udělila 17 vybraným kolekcím ocenění v podobě exkluzivní pamětní medaile, kterou podle návrhu BcA. Hany Dýckové na zakázku muzea zhotovila SUPŠ a VOŠ v Jablonci nad Nisou.

Výběr svého favorita provedlo také Ministerstvo průmyslu a obchodu, Hospodářská komora České republiky, Svaz průmyslu a obchodu ČR, Asociace sklářského a keramického průmyslu ČR a Svaz průmyslu a dopravy, jedno ocenění udělila též ředitelka pořádajícího Muzea skla a bižuterie v Jablonci nad Nisou. Oceněné kolekce návštěvníci poznají díky samolepkám umístěným přímo na výstavě.

Pro veřejnost jsou všechny výstavy Mezinárodního trienále skla a bižuterie JABLONEC 2017 zpřístupněny od sobotního slavnostního programu, a to až do konce prázdnin. V Galerii N najdou výběr z tvorby českých a zahraničních středních odborných škol a vysokoškolských ateliérů pod názvem A.TO.MY! V kostele sv. Anny je instalována výstava NO LIMITS představující díla českých sklářských výtvarníků, kteří zároveň působí jako pedagogové. Ve výstavním pavilonu Eurocentra čeká na technicky zaměřené návštěvníky novinka tohoto ročníku, výstava MATERIÁL : SKLO, která ukazuje jak suroviny nezbytné k výrobě skla, tak zajímavé a inovativní příklady využití skla v dalších průmyslových oborech.

Hlavní výstava TRENDY.DESIGN.PRODUKCE a společný projekt REDESIGN připravený s Univerzitou T. Bati ve Zlíně budou k vidění v hlavní budově muzea do 28. října. Za jednu vstupenku tak mají návštěvníci Jablonce nad Nisou jedinečnou možnost shlédnout hned pět jedinečných výstav a pokud přijdou v doprovodu dětí, mohou využít též HRÁTKY (nejen) SE SKLEM, tvůrčí dílničku a hernu v prostorách výstaviště. Doprovodnou atrakcí jsou pak DANCING CUBES, tedy svítící „tančící kostky“ v muzejním parku, vyrobené ze skleněných tažených tyčí v Preciose Ornele pro Signal festival 2015.

KONTAKT

Muzeum skla a bižuterie v Jablonci nad Nisou, U Muzea 398/4, 466 01 Jablonec nad Nisou, www.msb-jablonec.cz

PhDr. Petr Nový, hlavní kurátor projektu, T: 483 369 018, E: petr.novy@msb-jablonec.cz

Výstavnímu projektu Mezinárodní trienále skla a bižuterie JABLONEC 207 udělili záštitu:

Daniel Herman – ministr kultury

Martin Půta – hejtman Libereckého kraje

Petr Beitl – primátor statutárního města Jablonec nad Nisou

Ministerstvo průmyslu a obchodu

Hospodářská komora České republiky

Svaz průmyslu a dopravy ČR

Asociace sklářského a keramického průmyslu ČR

Svaz výrobců skla a bižuterie

Mezinárodní trienále skla a bižuterie JABLONEC 2017 finančně podporují:

Ministerstvo kultury České republiky

Statutární město Jablonec nad Nisou

Messe Frankfurt

Liberecký kraj

Nadace PRECIOSA

Hlavní mediální partner: Česká televize

Mediální partneři:

Český rozhlas Liberec

Design Cabinet.CZ

DESIGNMAG

MATERIAL TIMES

Sklář a keramik

Tagy