weby pro nejsevernější čechy

Nová výstava v Muzeu Rumburk

Muzeum Rumburk (pobočka Oblastního muzea v Děčíně), zapůjčilo na měsíc září z Domu německého východu v Mnichově velmi zajímavou výstavu.

Jmenuje se „Odneseno – domov ve věcech“ a na základě různých předmětů, důležitých pro vysídlené a odsunuté Němce z různých částí Evropy, přibližuje příběhy Němců v tehdejším Polsku, Maďarsku, Československu či zemích bývalé Jugoslávie. Tématem není jen odsun v poválečné Evropě, ale lze sledovat dějiny postupně, od snahy některých rodin zachránit se před nacismem, přes útěk před blížící se frontou za druhé války, až po vysídlení či vyhání po druhé světové válce.

S profesorem Weberem, který laskavě výstavu zaslal do rumburského muzea, spolupracuje dlouhodobě pan Jaroslav Hocký, který byl právě otcem myšlenky, aby se rollapy vystavili i ve Šluknovském výběžku. Symbolem výstavy se stala hračka medvídka, poškozená, ale zcela evidentně svojí malou majitelkou milovaná a opatrovaná jako ta nejdůležitější součást majetku. Pokud Vás zajímá, proč by měla putovní výstava končit v Brně, komu patřil medvídek či kdo si cenil nejvíce svého harmonia, kdo dětského portrétu, zavítejte v otvírací době muzea do výstavní síně. Setkáte se s méně známou kapitolou dějin, prezentovanou mozaikou jednotlivých konkrétních příběhů.

Vstupné 15,- a 30,- Kč. Otevřeno úterý až neděle, 10 – 16 hodin. Mimo běžnou otvírací dobu po domluvě na tel. č. 412332194.

S pozdravem

Ester Sadivová, SOP

Muzeum Rumburk, pobočka OM v Děčíně, Na Valech 401/4, 408 01 RUMBURK

412332194

info@muzeumrumburk.cz, ester.sadivova@seznam.cz

Tagy