weby pro nejsevernější čechy

16. ročník festivalu Lípa Musica začíná už příští týden

16. ročník Mezinárodního hudebního festivalu Lípa Musica startuje již příští pátek.

Hudební přehlídku otevřou tóny Requiem za růžový měsíc, unikátní projek, který je poctou Nicku Drakeovi. Joel Frederiksen a Ensemble Phoenix Munich vystoupí ve festivalovém srdci, bazilice Všech svatých v České Lípě od 19 hodin. V prodeji je už jen posledních pár kusů vstupenek. Ujít by vám však neměly ani další koncerty, které budou v září následovat…

Druhý festivalový večer se uskuteční v sobotu 16. září v sugestivním prostoru kostela sv. Barbory v Zahrádkách, kam se můžete vypravit na tradiční Koncert při svíčkách. Letos se zde setkáte s cimbalistkou Zuzanou Lapčíkovou a kytaristou Vladislavem Bláhou. Pokud vás prostředí malebného kostela uprostřed polí, kam nevede vedení vysokého napětí, láká, pospěšte si, v prodeji je už jen 10 vstupenek.

Úvodní víkend 16. Lípy Musicy uzavře o den později sborový koncert v poutní bazilice ve Filipově u Rumburku. Festivalovým autobusem se můžete vydat na koncert výtečného Kühnova dětského sboru řízeného legendou prof. Jiřím Chválou. Pestrý program nazvaný příznačně Andělské hlasy nabídne české i světové sborové písně napříč staletími.

Druhý festivalový víkend odstartuje 22. 9. v ceněné obci Prysk a nabídne výjimečnou kombinaci exotického nástroje didgeridoo s krásným ženským hlasem. Česko-německý ansámbl Aurea v tomto obsazení představí skladby z Kodexu Speciálník a z odkazu Hildegardy von Bingen. Hledáte-li skutečně neotřelý hudební zážitek, neměli byste si unikátní večer nazvaný Zlato v Prysku nechat ujít. Lákavé je i prostředí kostela sv. Petra a Pavla, které po ambizióczní rekonstrukce září novotou…

V sobotu 23. září se můžete zaposlouchat se do dalšího nádherného hlasu a zatoulat se s Lípou Musicou do Labyrintu lásky. Ten pro festival připravil renomovaný ansámbl zaměřený na starou hudbu Collegium Marianum. Světově proslulá sopranistka Hana Blažíková ve Stráži pod Ralskem provede díla Michny z Otradovic, Brentnera, Caldary či místního rodáka Bibera.

Svátek svatého Václava oslaví Lípa Musica tradičně v Jezvé. I tento koncert slibuje setkání s výjimečným umělcem vokálního oboru. Přední německý tenorista Markus Brutscher se za doprovodu cembalistky Barbary Marie Willi ujme provedení jimavých Bachových kantát. Program s přilehavým názvem Krása přichází tak bude monotematickou poctou velikánovi světového hudební literatury.

Zářijovou nabídku festivalu, na níž je stále možné získat vstupenky, doplňuje koncert v královských Litoměřicích. V místním kostele Všech svatých se v úterý 26. září představí přední německý varhaník Albrecht Koch s programem, který se rovněž dotkne osobnosti Johanna Sebastiana Bacha. Drážďanský varhanní virtuóz představí v aktraktivním programu B-A-C-H ad. inspirace Bachovým uměním v tvorbě dalších světových mistrů.

Podzim na Českolipsku, to je podzim s krásnou hudbou a s Lípou Musicou. Zařaďte i vy do svých plánů návštěvu některého z festivalových koncertů a zpestřete si nadcházející zářijové dny zajímavým hudebním zážitkem. Více informací o koncertech i možnosti zajistit si vstupenky najdete zde ->.

Ing. Lucie Johanovská

manažerka marketingu a PR

MHF Lípa Musica

Klášterní 464/11, 470 01 Česká Lípa

lucie.johanovska@lipamusica.cz

facebook.com/lipamusica

www.lipamusica.cz

Tagy