weby pro nejsevernější čechy

Výstava betlémů Schirgiswalde 2017

Zveme Vás na letošní výstavu betlemů v Schirgiswalde.

Výstava se koná v Alžbĕtinĕ sále u katolického kostela, v bezprostřední blízkosti náměstí. Bude vystaveno více než 100 betlémů ze Schirgiswalde a blízkého okolí. Skoro všechny tyto betlémy jsou majetkem rodin a jsou každoročně v těchto rodinách stavěny.

V Schirgiswalde se uchovalo i mnoho vyřezávaných českých betlémů. Důvodem je dlouholeté příbuzenské spojení s Čechami, kdy městečko bylo českou enklávou. Úzké náboženské vazby s Čechami způsobilo i následné přežití betlemářských tradic severních Čech, které se odsunem německého obyvatelstva uchovaly v Schirgiswalde a nedošlo tak k zániku těchto tradic a vývoje betlémů Severních Čech. Většina těchto starých prací bude k vidění na výstavě.

Pořadatelem výstavy je Betlemářský spolek pro Schirgiswalde a okolí, který si dal úkol zachovat domácí betlemářské zvyky. Můžete ale také obdivovat moderní betlémy ze všech materiálů a celého světa. Současně s výstavou budou probíhat Mikulášské trhy (09. 12. a 10. 12. odpoledne). K přenocování je k dispozici hotel, pokoje v penzionu i v soukromí.

Informace k výstavě podává:

Krippenverein Schirgiswalde und Umgebung e.V.

02681 Schirgiswalde, Sohlander Str. 21

Tel.: 0049/3592/32333

email: krippenverein-schirgiswalde@web.de

Možnosti dopravy:

Auto: A4 oder B6 bis Bautzen, B96 bis Großpostwitz weiter Richtung Sohland

B98 Abzweig Sohland Kreisverkehr.

Rumburk-Šluknov-Rožany (hraniční přechod)-Sohland

Bahn: Strecke Dresden – Zittau-Liberec, Bahnhof Schirgiswalde-Kirschau

Bus: Linie 112, Bautzen – Wehrsdorf

S pozravem ze Schirgiswalde

Stefan Wollmann, wollmann.stefan@t-online.de

Tagy