weby pro nejsevernější čechy

Stezka po zaniklých obcích Ústecka po deseti letech

V sobotu 14. října 2017 se opět po delší době uskutečnila tzv. Hraničářská výprava, další z řady historicko-poznávacích exkurzí dnes již novopečeného ředitele Městského archivu v Ústí nad Labem Mgr. Petra Karlíčka, Ph.D.

Tentokrát jsme se vydali do míst bývalých obcí pod Bukovou horou. Konkrétně do Vitína a Staré Homole, kde před 10 lety nynější pan ředitel společně s tehdejším legendárním ředitelem PhDr. Kaiserem, šéfem archivu v Děčíně Janem Němcem a studenty katedry historie FF UJEP vytvořili tématickou stezku.

Původní plán byl odjet autobusem v 10:25 od ústeckého vlakového nádraží do Zubrnic, s tím, že vůdce výpravy přistoupí v Malém Březně. Tentokrát nás bylo méně, někteří přátelé z těchto výprav svou účast odřekli. Ve světle dalších událostí se tato skutečnost ukázala jako praktická. Problémy nastaly, když se vytíženost na této lince ukázala býti poněkud vysoká (zejména kvůli jarmarku v Zubrnicích, kde jsme i chtěli provést počáteční občerstvení). Nakonec část výpravy zůstala v Ústí a musela najít alternativní způsob převozu do počátečního bodu výpravy. Dobrodružství pokračovalo poté, co našemu autobusu mezi Ústím a Svádovem praskla osa. Museli jsme zastavit a počkat na náhradní vůz. Stopem k nám dojel dlouhodobý společník Mareš, kterému exponovaný spoj u Krajského soudu ani nezastavil, telefonicky jsme dali vědět panu Karlíčkovi, až jsme se nakonec šťastně shledali v Zubrnicích. Až na mě: myslel jsem si, že došlo ke změně plánu a vystoupil v Malém Březně se členy výpravy, co se nevešli do padlého stroje. Společně jsme nakonec byli odvezeni do Zubrnic autem, jež přivezlo tyto šťastlivce z Ústí.

Všechno ale nakonec dobře dopadlo. V Zubrnicích jsme nakoupili na jarmarku a požili příslušné nápoje. První kilometry stezky po zaniklých obcích byly ve znamení těžkého stoupání, udělalo se ale příjemné, babě-letní počasí, za kterého jsme vystoupili na místo zaniklé vsi Mauerschin. Zde pan ředitel udělal přednášku o hlavní obživě místních obyvatel, tj. sadařství.

Dále jsme sice méně, ale stejně vytrvale, stoupali k dalším obcím. Někteří členové výpravy uzmuli monstrózní bedly, jež rostly na mezích. Prošli jsme Starou Homolí, kde nám vůdce ukázal několik ruin domů bývalé obce. Konečně jsme pak začali klesat, až jsme spadli do bývalé obce Vitín, kde nám vedoucí výpravy povyprávěl o místní škole a několika místních staveních.Nechal i kolovat fotografie z let, kdy ještě budovy nebyly tolik rozpadlé jako dnes.

Hlavním problémem těchto obcí po válce bylo, že byly po odsunu naprosto opuštěné, a značně odříznuté od zbytku světa. Nevedla sem například ani silnice. Jejich poloha na kopci také nebyla příliš strategická. To vše vedlo k jejich opuštění.

Výpravu jsme ukončili v hostinci u Fešáka v Malém Březně, kterému jsme udělali jednu z posledních velkých tržeb před jeho plánováným uzavřením.

Pokud vás vyprávění o výpravě zaujalo a rádi byste s námi zažili historicko-poznávací dobrodružství, sledujte webové stránky nebo Facebook Kina Hraničář, kde se objeví informace o další exkurzi. Následující se bude konat 26. listopadu 2017. Povede z Tisé do Libouchce a to nejenom po legendární “Manzterweg”.
Viz: http://www.festivalsudety.cz/clanek/16796-sudetska-prochazka-z-tise-do-libouchce-nejen-po-manzerweg/

http://dejvisdc.rajce.idnes.cz/Putovani_po_zaniklych_obcich_v_okoli_Zubrnic/