weby pro nejsevernější čechy

KLUB PŘÁTEL MUZEA – 50 LET HISTORIE

Vlastivědné muzeum a galerie v České Lípě otevírá ve středu 29. listopadu 2017 v 16.30 hodin třetí a závěrečnou výstavu věnovanou dvěma výročím vlastivědné práce na Českolipsku.

V roce 2018 uplyne padesát let od vzniku Klubu přátel muzea, který po nuceném přerušení činnosti byl obnoven 29. listopadu 1986. Činnost Klubu je důležitým pilířem soudobé vlastivědné zájmové činnosti, která se rozvíjí nejen na půdě muzea, ale také v několika dalších institucích, například v Městské knihovně, Centru potiskovaného textilu.

Nad historii a vývojem vlastivědné práce se návštěvník může zamýšlet při pohledu do tváří dřívějších zakladatelů až po doklady o tématech zájmů. Jsou jimi památková tvářnost České Lípy a její zachování, hrady, zámky, lidová architektura, kronikářství či literární Českolipsko.

Výstava není vyčerpávajícím přehledem témat, spíše je to obraz směřující k tomu, aby si zájemce uvědomil, kam dopadá vlastivědná práce a čemu pomáhá, jaké hodnoty přibližuje a vytváří veřejný zájem na jejich ochraně.

Výstava v Maštálkově výstavní síni bude mít vernisáž ve středu 29. 11. 2017 v 16. 30 hodin a poté bude přístupná mimo pondělí a úterý až do konce roku.

Ladislav Smejkal

historik novodobých dějin Vlastivědného muzea a galerie v České Lípě, příspěvkové organizace Libereckého kraje

===

Jana Jermanová Jakubská

Vedoucí oddělení výstav, výchovy, propagace a galerie

Vlastivědné muzeum a galerie v České Lípě, příspěvková organizace Libereckého kraje

Nám. Osvobození 297/1, 470 01 Česká Lípa

Tel.: 487 824 145, 702 000 096

www.muzeumcl.cz

Tagy