weby pro nejsevernější čechy

Informace k dopravě – novinky pro rok 2018

V letošní turistické sezóně nás v regionu čekají 3 výrazné novinky.

1. Turistický autobus 435 Schmilka – Hřensko – Janov – Růžová – Labská Stráň/Česká Kamenice

jezdí o víkendech do konce října, v červenci a srpnu denně:

Autobus umožňuje

· nástup do soutěsek z netradiční, málo frekventované strany od jihu (zastávka Janov, Na hájenkách, odtud na Mezní můstek asi 2 km)

· výstup na Janovskou rozhlednu (zastávka Janov, 0,5km),

· výstup na Pastevní vrch k nově otevřené rozhledně (zastávka Růžová I, 1 km)

· přechod z Růžové na Kamenickou Stráň přes Dolský mlýn do Jetřichovice nebo na Růžák a do Srbské Kamenice.

Nástup do autobusu v zastávce Hřensko, přívoz nebo Hřensko střed. Z opačné straně umožňuje návštěvu Českého Švýcarska ze strany od Ceské Kamenice a hostům z penzionů v Srbské Kamenice, Růžové a Janově. Linka tedy spojuje Labské pískovce a Lužické hory.

2. Rozšíření provozu na železniční trati U 27 Mikulášovice – Brtníky – Panský – Krásná Lípa / Rumburk

Vlaky na této turistické trati navazují na Dráhu národního parku a jezdí nově o sobotách a nedělích do konce října, v červenci a srpnu denně.

Vlaky nově umožňují návštěvu opomíjených zadních partií Českého a Saského Švýcarska, jmenovitě

· Domu Českého Švýcarska a dalších pozoruhodností v Krásné Lípě, Köglerovy stezky a Kyjovské skalní stezky a Lužické spojky (hřebenovka na Karlovu výšinu a Jedlovou)

· Kyjovského údolí (z Brtníků),

· Vlčí hory a Köglerovy stezky (z Panského) ,

· krásnou túru údolím Bílého potoka do soutěsky Křinice Kirnitzschtalklamm na lodičky Obere Schleuse, která je méně známou, ale překvapivě romantickou variantou Edmundovy soutěsky na Kamenici (ze zastávky Mikulášovice horní),

· výstup na Weifberg a přechod do Hinterhermsdorfu a Zadních Jetřichovice (Mikulášovice střed),

· výstup na Tanečnici s rozhlednou (Mikulášovice dolní),

· dálkový přechod přes chatu Wachberg a Saupsdorf ke skalní bráně Kleinsteinhöhle, k restauraci Neumannmühle a Felsenmühle v údolí Křinice a přes Velký Winterberg do Schmilky.

Vlak využijí návštěvníci

a) novým spojením Dráhou národního parku z Děčína, z Hřenska (stanice Schöna přívozem), z Německa (stanice Bad Schandau a Sebnitz), Dolní Poustevny přestupem v Mikulášovicích dolním nádraží (7 spojů denně)

b) opačně z Krásné Lípy (5 spojů denně) – výhodné spojení s přestupem v Mikulášovicích dolním nádraží do Bad Schandau, kde se nabízejí výlety po celém Saském Švýcarsku a do Drážďan

c) opačně z Rumburka (2 spoje denně)

3. Nové rychlé spojení vlakem dopoledne z Ústí do Drážďan a odpoledne zpět

Vlak jezdí o víkendech do konce října, zastavuje pouze v Děčíně a Bad Schandau. Jedná se o velmi rychlé spojení velkých měst na Labi se Saským Švýcarskem a saskou metropolí.

Od 1. 4. 2018 platí nové výhodné tarify v přeshraniční dopravě (celodenní jízdenka Labe/Elbe) i vnitrostátně (celodenní jízdenka DÚK)

Jiří Rak

Tagy