weby pro nejsevernější čechy

Republiková muzejní noc Vlastivědného muzea a galerie v České Lípě

V pořadí již patnáctá muzejní noc ve Vlastivědném muzeu a galerii v České Lípě se uskuteční v sobotu 9. června 2018.

Jelikož máme letos velice nabitý program, začneme oproti loňsku o hodinu dříve, tedy v 19.00. Muzeum se touto akcí tradičně zapojuje do celorepublikového Festivalu muzejních nocí pořádaného Asociací muzeí a galerií ČR.

I letos je pro návštěvníky připravena večerní prohlídka všech expozic a výstavních prostor. Tentokrát ale bude největší pozornost upřena na ambit, kde prezentujeme rozsáhlou výstavou 100 let letošní výročí republiky. Tématem muzejní noci bude především období prvorepublikové. Proto jsme také pozvali několik hudebních uskupení, které nám atmosféru tohoto období navodí. Zahraje Vám Aha Band, Dixi Dc, Glass Ajeto Dixieland nebo již tradiční host muzejních nocí Jazzová farma.

Do prostor klášterní zahrady zavítá i sám prezident T. G. Masaryk, se kterým se můžete následně vyfotit, pouze však v dobovém oblečení. Prvorepublikovou dobu dokreslí historické automobily, motocykly a připomeneme i tehdejší reklamy. V připraveném salónku si přijdou na své především dámy, které si budou moci nechat vytvořit dobový účes. V rytmu swingu zahájí muzejní noc mažoretky Adelline z DDM Libertin, nebude chybět pohádka pro děti v podání divadla HRAjeto z Nového Boru, ale ani ohňová show v závěru večera. Celým večerem nás provedou hudební vystoupení žáků ZUŠ Česká Lípa, která je již tradičním partnerem muzejní noci.

Součástí prohlídky výstavy 100 let v ambitu muzea budou nejen stanoviště s tvůrčími dílničkami, ale také vojenské ležení s ukázkami uniforem a zbraní v loretánském dvoře, kde si přijdou na své především příznivci vojenské historie. Ani letos jsme pro Vás neopomněli nachystat bohaté občerstvení. Pochutnat si můžete na strážské zmrzlině, cukrářských dobrotách od Mlsné číči, domácích frgálech i sýrech a klobáskách. Letos Vám nabídneme nově českolipské pivo z pivovaru Lípák, ale i to cvikovské. Muzejní noc proběhne v těchto večerních hodinách i na Šatlavě – archeologickém muzeu Českolipska, kde pro Vás kolegové chystají také prvorepublikovou prohlídku. Celým večerem nás provede moderátor Petr Brambor Nárovec.

Věříme, že si letošní muzejní večer s námi užijete, třeba si i zatančíte a odcházet budete odpočatí a plní zážitků.

S pozdravem a přáním pěkného dne

Jana Jermanová Jakubská

Oddělení výstav a propagace

Vlastivědné muzeum a galerie v České Lípě

Nám. Osvobození 297, 470 34 Č. L.

Tel.: 487 824 145

www.muzeumcl.cz

Tagy