weby pro nejsevernější čechy

V Lipové otevřeli renovovaný podstávkový dům

V pátek 27/9 otevřeli v Lipové odborně zrenovovaný podstávkový dům. Rekonstrukce trvala téměř tři roky a stála sedmnáct milionů korun. V roce 2000 zakoupila Společnost pro trvale udržitelný rozvoj TUR na náměstí v Lipové historický domek s cílem vybudovat tu svoje sídlo, ale zároveň místo, kde je možné se scházet, pořádat workshopy a podobné akce. Po třinácti letech je tento cíl splněn i pomocí projektu Cíl.

Se samotnou rekonstrukcí, která byla součástí přeshraniční spolupráce bylo možné začít až koncem roku 2009 a tentokrát kupodivu projekt dospěl k vytouženému konci pouze na české straně. Podstávkový domek, který se měl podobně rekonstruovat i v nedalekém Sasku na dokončení zatím čeká.

Starosta Lipové a šéf TURu Pavel Svoboda na mojí námitku, že za tolik peněz postavím podobných domů třeba šest říká: „Ano, ale tady se jedná o jednu z nejstarších budov v obci. Podle dobrozdání odborníků. kteří zkoumali stáří použitého dřeva se tenhle domek stavěl někdy kolem roku 1720! (Lipovský zámek byl postaven 1737 — 39, pozn. red). A o tyhle stavby je třeba se starat a zachovat je pokud možno v původní podobě pro další generace.“

Po prohlídce říkám ano.

Problémy na německé straně nebyly ale jedinou překážkou. Letos v létě stavbu krutě poškodila povodeň.

povoden lipova

Přesto je dílo dokončeno a od pondělí 30. září bude v přízemí otevřeno sedm dní v týdnu informační centrum, vedlo potom malé muzeum. V patrech potom se budou místní děti scházet v kroužcích všeho druhu a v podkroví je možné pořádat přednášky, koncerty i výstavy. Případně promítat filmy.

Součástí projektu bylo také zadání vyhodnotit izolační a tepelné vlastnosti podstávkových domů, která by měla být zanedlouho k dispozici na stránkách TURu.

Když se lipovského starosty ptám, co v obci chystají dalšího směje se a říká: „Máme zažádáno o projekty za půldruhého miliardy korun. Takže příště otevřeme zámek.!

No, to je velké sousto. Mě by pro začátek stačila delší asfaltka kolem Sohlandu pro kolečkové bruslaře.