weby pro nejsevernější čechy

Výstava betlémů v Mikulášovicích

Kam jinam po procházce po betlémech vyrazit, než na další výstavu betlémů? Takže vzhůru do Mikulášovic. Tady se nakonec v kostele svatého Mikuláše přece jen konala původně odvolaná výstava. Tentokrát se jesliček sešlo ještě víc, než v loňském roce. Pokud jsem dobře postřehl, bylo přítomno 102 kousků. A to vskutku všelijakých – ať už velikostí či materiálem, některé dokonce hrající a pohyblivé. 

Protože jsem dorazil na místo víceméně ve chvíli oběda, byl jsem v kostele nějakou dobu sám jen s iniciátorem výstavy, panem Romanem Klingerem. Vysvětlil mi okolnosti původního odvolání a poté znovuobnovení výstavy (v krátkosti – nemoc, poptávka, tvorba místních dětí, spolupráce…), popovídali jsme o ochotě a neochotě k zapůjčování exponátů, smutném osudu těch, nad nimiž se zavřela voda, a tak podobně. To už ale postupně začali přicházet další návštěvníci a já se dal do focení. Opravdu sem nedávám všechno, přestože jsem některé z betlémů fotil několikrát, v celku i detailu.

Jen lituji, že mi časový rozvrh nevyšel i na plánované koledování v 15:00, takže o něm nemohu podat zprávu. Nicméně – kéž by každé město mělo takových, jako je zmíněný organizátor!

A ještě něco k podívání a poslechu: