weby pro nejsevernější čechy

VII. Mezinárodní folklorní festival Tolštejnského panství + Staročeský jarmark + 22. Pohádkový les v Krásné Lípě

V sobotu 14. června 2014 se v Krásné Lípě na náměstí a širokém okolí uskutečnila další z kombinovaných akcí, zároveň probíhal Staročeský jarmark, Pohádkový les a do toho ještě Mezinárodní folklorní festival Tolštejnského panství. Jednou mi jedna osoba tvrdila, že se nedá psát o akci, které se účastníte aktivně osobně. Zčásti nesouhlasím – copak psát, to by šlo, ale fotit? Copak můžu v hermelínovém plášti místo žezla v ruce třímat foťák, když jsem celou dobu navíc musel držet hlavu zpříma, aby mi koruna, menší o nějaký ten centimetr, nepadala z hlavy? Takže mám z celé soboty jen velmi omezený sortiment fotografií, i proto, že jsem většinu dne trávil v královském altánu a nemohl být u mnoha důležitých událostí. Bábovky jsem neviděl, slavnostní zahájení jsem neviděl, průvod jsem neviděl…

Do KL jsem dorazil už na šestou hodinu ranní, kdy se začínalo na ještě liduprázdném prostranství se stavbou stánků. Po čokoládové asistenci jsem se před osmou hodinou navlékl do povypůjčovaných textilií a vydal se hledat ke startovní metě zbytek posádky. Těžko mohu napsat něco víc, než organizátoři, takže si z webu krásnolipských turistů půjčím tiskovou zprávu:

Letošního 28. ročníku se za proměnlivého počasí zúčastnilo 912 platících účastníků (na 2 km trase 480 a na 7 km trase 432), kteří se mohli poučit, pobavit i zkusit svoji zručnost na dvou nebo sedmikilometrové trase s celkem 18 zastaveními s pohádkovými bytostmi. V cíli byl každý majitel správně orazítkovaného listu odměněn hezkým diplomem, horalkou a lízátky, náramkem. Menší děti samolepku se zvířátkem, omalovánky a volným vstupem na menší skákací hrad. Každý se mohl po tak náročném výkonu, jak je tradicí, posílit a doplnit tekutiny u stánku našeho klubu.

Vedení klubu i hlavní organizátor pohádkového lesa Mikuláš Peterka děkuje všem, kteří se na úspěšném průběhu podíleli a věnovali svůj volný čas na přípravu i vlastní akci a připravili nejen malým dětem pěkné zážitky. Opět se potvrdila dobrá spolupráce s vedením města i s Technickými službami, kterým za to patří poděkování. Stejně tak i za vstřícný přístup LČR, lesní správy Rumburk, k našim akcím. Poděkování patří i panu Krejzlíkovi z KČT, firmě Hamánek a firmě Tisk Krásná Lípa.

Když trasu prošli poslední účastníci a organizátoři odstraňovali značení a rekvizity, byli jsme svezeni na náměstí. Přesně v tom okamžiku probíhalo vystoupení italských praporečníků, které jsem nafotil den předtím ve VDF. Na chvíli jsem odložil část kostýmu a snažil se zdokumentovat alespoň část dění na pódiu. Některé soubory jsem už znal z VDF, jiné nikoli. Dalším důležitým okamžikem bylo vyhlašování popularity postav Pohádkového lesa, v němž jsme k mému velkému překvapení skončili šestí. Královna a páže si to určitě zasloužily, ale co já se svým „kostýmem“? Plášť a koruna od turistů, halena od varnsdorfského starosty – Tolštejnského ceremoniáře, punčochy od manželky a synovo kecky? Asi se z toho příští rok nevyvleču… Třetí Manka s Rumcajsem, druzí včelí medvídci a Pučmeloud, první havajské tanečnice.

Ještě pár fotek, sbalení stánku a protože záda a lýtka se tvrdě ozývala, domů. Tudíž jsem bohužel neviděl a nedokumentoval nikoho ze zástupců z XV. Mezinárodního hudebního festivalu Česká Kamenice (který mi tak letos utekl celý). Měl tu hrát DOM Němčice k vystoupení Pražských mažoretek a JBO Bernsdorf. Pár docela otřesných fotek z České Kamenice je k dispozici na webu Deníku. A ani nevím, jak dopadl celodenní program na náměstí v Rumburku a jestli tam někdo zašel udělat alespoň nějaký obrázek. Vloni to tam bylo dost pěkné.

Alespoň jeden soubor i se zvukem a v pohybu:

A další fotky ze soboty jsou k vidění na již zmíněném webu KČT Krásná Lípa:

Mikuláš Peterka

Jan Tomiška