weby pro nejsevernější čechy

Dračí malování na Sohlandu

V pátek 5. září 2014 se v Lipové konala tradiční akce Malování na Sohlandu. Letošní ročník ovšem nebyl jen tak ledajaký. Nesl se totiž v duchu pokusu o zápis do České knihy rekordů, cílem bylo nakreslit na ulici NEJDELŠÍ DRAČÍ OCAS NAMALOVANÝ KŘÍDOU, a to od začátku Hraniční ulice až na státní hranici.

Vzhledem k tomu, že jsem ani na jednom předchozím ročníku nebyl, netušil jsem, do čeho vlastně jdu. Bylo z toho překvapení, velké překvapení. Už v době srazu stál na začátku chumel lidí, který postupně bobtnal a bobtnal. V určenou hodinu dorazil na místo i starosta obce, aby se ujal organizace – seznámil všechny přítomné s regulemi a dalším postupem, s přítomností komisařů agentury Dobrý den a pak už to jelo. Nejprve na počátku dračí hlava, a od ní už se začal klikatit ocas směrem k Německu. Pomocí připravených šablon obrys mašle, který bylo třeba jakýmkoli způsobem dozdobit. Každý se do své první mašle nejprve podepsal a u těch dalších už se meze fantazii nekladly – jen nesměla zůstat prázdná. Po registraci (každý účastník dostal pamětní pohlednici se jménem, děti speciální odznak, k dispozici byla i trika) křídy do ruky a do fronty. Zájemců, ať dětských či dospělých, bylo tolik, že se po cestě táhl dlouhý had dopředu, protože „šablonáři“ nestíhali. Malování bylo monitorováno z plošiny, ze země, měřidly komisařů, ba nakonec i z letadla (což už jsem osobně neviděl).

Bohužel jsem nemohl zůstat až do konce, odjížděl jsem po 4 vlastnoručně vymalovaných mašlích těsně před dosažením rybníka, kde mělo čekat občerstvení.

Situaci jsme tedy dodatečně zjišťovali přímo u pana starosty – cíle bylo dosaženo. Křídový ocas dosáhl délky 2 495 metrů, mašlí na něm bylo napočítáno 3 300 a namalovalo je registrovaných 234 účastníků všech věkových kategorií z místa i okolí. Jednotlivé mašle měly rozměr 75 cm na délku a 25 cm na šířku a vzdáleny od sebe směly být maximálně 1 metr (vzhledem k tomu, že samotné šablony sloužily jako měrka, byly od sebe jen oněch 75 cm). Takže velká gratulace, zápis do České knihy rekordů je na cestě, za nás (a myslím i za všechny účastníky) spokojenost a natěšenost na příští rok.

Fotky od nás

A pár obrázků od Martina Staníka shora:

A ještě se můžete podívat na další zveřejněné fotozáznamy na rajčeti nebo tady, kde jsem dokonce zachycen při činu.