weby pro nejsevernější čechy

Rodinný betlém v Jiříkově 2014

Jsou místa, kde od nápadu k realizaci není daleko, jsou místa, kde to jde s podporou města, jsou místa, kde si počkají a pomohou si sami. Poté, kdy na našem výběžanském FB slavila obrovský úspěch fotka dřevěného betlému v Lipové u podstávkového domu a v Krásné Lípě sklízí obdiv betlém plovoucí, představujeme další regionální raritu – betlém rodinný, v Jiříkově.

Do poslední chvíle jsem nevěděl, zda to stihnu, ale klaplo to a jsem tomu rád. Od pátek 12. prosince 2014 totiž přibyla v Jiříkově nová atrakce, v Kutnohorské ulici byl slavnostně požehnán nový rodinný betlém. O jeho realizaci se postarala rodina Wittgruberových ve spolupráci s přáteli.

Jeho „uvedení do provozu“ bylo spojeno s celorepublikovou akcí vypouštění balonků s přáním k Ježíškovi (pokus o překonání rekordu). Fialové balónky s kartičkami, na které každá mohl zvěčnit své přání, obarvily na chvíli nebe nad Jiříkovem, než je vítr zahnal za hranice. Poté Jiří Čunát s 5. A zazpíval něco koled a nový betlém požehnal.

A pár fakt a informací od inspirátora, Petra Wittgrubera:

Od nápadu připojit se k pokusu o překonání českého rekordu posílání balonků s přáníčky Ježíškovi uplynuly skoro dva měsíce. Je to u nás novinka, proč to nezkusit. Vymýšleli jsme, čím to doplnit, aby z toho bylo krásné a zajímavé odpoledne. Postavit v Jiříkově betlém bylo mým dlouhým snem, a tak jsme jej po měsíci práce mohli v plné kráse představit všem, kteří s námi přišli strávit krásné páteční odpoledne. Inspirací byl podobný betlém v Teplicích, viděný před lety. S pomocí rodinných firem se podařilo na postavy, vycházející z vystřihovánky lidového betlému Jany Kotrčové, zajistit prostředky a celá rodina se podílela na výrobě a přípravě slavnostního odhalení. Modelárna Wipo a Euromodell zaplatily materiál, já vyrobil papírové šablony a překreslil je na desky, vyřezávali jsme s bratrem a synovcem. Další práce – natírání já, malba dcera, příprava a stavění, nákupy, organizace, no prostě celá rodina, kdo měl momentálně čas, ženské napekly ve čtvrtek i buchty. (Petr, Pavel, Pavel ml., Pavlína ml., Dagmar ml., Pavlína, Dagmar, Jakub, Jana, Martin Hase). S akcí pomáhali Josef a Jana Majákovi (zajistili plyn do balonků), Honza Krzák vyrobil skleněné lucerny, Lída Dvořáková napekla cukroví… S organizací pomáhali i další – Jitka Garžová, Honza Dvořák, Miloš Bořecký, David Novák, Jaroslava Černá (snad jsem na nikoho nezapomněl), celé to zastřešilo naše o.s. Pohádkový les.Balónků jsme podle regulí vypustili 194. Všichni zúčastnění si přejí, aby se z neformálního sousedského setkání stala městská tradice. A tak nějak jsme si slíbili, že počet figur betlému není konečný. Díky patří všem, kteří přiložili ruku k dílu, či nás podpořili materiálně.

Další fotky na webu Petra Wittgrubera zde ->, u Jiřího Čunáta je pak k vidění i video z akce.

Tagy