weby pro nejsevernější čechy

Loretánské slavnosti 2015

V sobotu 12. září 2015 proběhl další ročník Loretánských slavností v Loretě v Rumburku, certifikovaného zážitku Českosaského Švýcarska.

Vše podstatné shrnula Klára Mágrová nejprve v SMSce a o něco později na FB Lorety – za sobotu 485 evidovaných návštěvníků, citelný nárůst zájmu o komentované prohlídky a letos již o měsíc dříve desetitisící návštěvník (za rok), kterým se stala Michaela Engelhartová z Nového Boru.

Doplňme to ještě nějakou omáčkou okolo – na úvod fanfáry pod vedením Patrika Englera, uvítání moderujícím Martinem Loukou, slovo starosty Města Rumburk a již zmíněné Kláry Mágrové. Zatímco ve vedlejším kostele probíhala mše, na nádvoří vyhrával Arzenal Band, návštěvníci buď poslouchali nebo kroužili v ambitech po výstavě komiksů, mezi stánky regionálních prodejců či s dětmi trávili čas u dílniček. Hudbu vystřídala liberecká Villanella, která se od čistého tancování dostala až k inscenovaným scénkám z různých historických období. Před obědem ocenění jubilejního návštěvníka (viz předchozí text) a křest publikace k výstavě o pověstech a legendách za účasti obou autorů – ilustrátora Petra Herolda a autora textů Rostislava Křivánka.

Pohádky pro děti a komentované prohlídky jsem nestihl, protože jsem si odskočil na Den otevřených dveří přehrady ve Chřibské. Vrátil jsem se až na vystoupení varnsdorfského Náhodou. A samozřejmě Jany ze mlejna. (Hele, nebylo tu letos těch varnsdorfských vlivů až habakuk?) A na úplný závěr v kostele sv. Vavřince koncert Šenováčku a Tyršovských zvonků.

Dokud je někdo schopen ve výběžku organizovat takové akce a objednat si na ně úžasné počasí, není nic ztraceno!

Trocha historie: rok 2014 ->, rok 2013 ->, rok 2012 ->, rok 2011 ->

Tagy