weby pro nejsevernější čechy

Nedělní rozsvěcení ve Varnsdorfu 2015

Rozsvícení vánočního stromu má za sebou od neděle 29. listopadu 2015 také Varnsdorf.

Těm, kdo vyrazili na prostranství před Městskou knihovnou ve VDF rovnou z adventní pohádky, se naskytl neradostný pohled. Po krajích prostranství stánky se stánkaři, kteří v chladu a dešti vypadali jako zmoklé slepice, a mezi tím opršelé prázdné místo. Nikde nikdo… Nápad inovovat letošní adventní trh přemístěním ven nebyl zrovna výhrou v loterii. Alespoň dětské dílničky a Ježíškova poštovna zůstaly uvnitř a tak se bylo kam schovat.

Po pár minutách zmrzlého přešlapování došlo na koncertování. Barbora Mochowa a o něco později ji doprovázející Kvintesence Quartet snahu měly, ale myslím, že těch pár posluchačů, kteří zpěv velmi se podobající Laně Del Ray slyšelo, nenechá na organizátorech nit suchou. Na něco takového tu nejsme zyvklí a co jsem zaslechl pár poznámek, takhle si vánoční hudbu dav nepředstavuje. Věčná škoda a obdiv interpretce, která většinu času hrála do prázdna, neutuchajícího deště a bez potlesku.

Naštěstí nakonec zvolna příval vod shora ustal, lidi se začali trousit a na sváteční slovo a rozsvěcení první adventní svíčky bylo najednou docela plno. Nastoupil sboreček Bambule a po pár písních spolu se starostou odpočítal rozsvícení stromu. Nevím nevím, jestli si vůbec někdo stačil všimnout, že okolní jehličnany jsou nazdobeny místními MŠ…

No a než jsem došel domů, začalo cedit znovu, takže buďme rádi za těch pár minut.

A pro porovnání, jak vypadaly trhy a rozsvěcení v minulosti: rok 2014 -> , rok 2013 ->, rok 2012 ->, rok 2011 ->

Tagy