weby pro nejsevernější čechy

56. ročník dálkových pochodů Brtnické ledopády

Poslední lednový víkend patřil 56. ročníku dálkových pochodů Brtnické ledopády, což byla příležitost, která mne jako už několik posledních let donutila zvednout v sobotu 30- ledna 2016 zadek a konečně také vyrazit se podívat.

Počasí zdaleka nebylo takové, jako minulý týden, nečekal jsem tedy žádné zázraky. Vybavil jsem se nicméně dle rad organizátorů pro všechny alternativy a dobře udělal. Sníh, led, voda, bláto, rašící zeleň, všechno se to cestou střídalo…

Milé je (alespoň pro mne), že tahle akce není strnulá v jedné pozici. A že se neustále rok od roku něco mění a posunuje. Startovalo se letos v sobotu ve Starých Křečanech, v hospodě Stará Vídeň (sakrblé, kdo provozuje hospodu, která je na prodej?). Já si jako každý rok vybral trasu nejkratší, které letos čítala něco kolem 17 kilometrů. Ozvláštněna byla tím, že od místa startu byli účastníci převáženi smluvním autobusem do Kyjovského údolí, odkud se nastupovalo na skutečnou pěší část.

Údolím, které je překvapivě plné sněhu a ledovatky, k Jeskyni Víl (letos konečně alespoň pár maličkých kousků vzadu u stěny), přes Turistický most (tradiční občerstvovací zastávka) k odbočce na Brtnický hrádek. Tady je to jen o pár metrů výš a změna o jedno roční období – zelená se tu tráva, v Konírně poslední zbyteček a po obou Oponách tečou proudy vody… Návrat stejnou cestou zpět do údolí, a konečně ty pravé ledopády. Spíš tedy jejich zbytky – Betlém, Varhany, Velký sloup…

A pak už jen cesta zpět. Trochu překvapení, když je v poslední fázi cesty nutno vystoupat až nahoru k rozhledně na Vlčí hoře k poslední kontrole, to už mi jde opravdu hodně pomalu. Koleno po uklouznutí a tvrdém pádu na jednom z mostků v údolí docela pobolívá. Naštěstí už jen sestup kolem Veroničiny studánky a cesta zpátky do Starých Křečan, pro diplom a připínací placku.

https://youtu.be/IPJ5f-1jNdM

https://youtu.be/PGVWDeZWqGM

Rok 2015 ->, rok 2014 ->, rok 2012 ->

Tagy