weby pro nejsevernější čechy

Ve Stodole u staromilce má každá věc svůj příběh

Pavel Brabec je ve Výběžku nepřehlédnutelné jméno pro každého cyklistu spojené s firmou Kola Brabec. Na okraji Rumburku si milovník kol, který od deseti let jezdil závodně, plní svůj sen o soběstačném bydlení. Miluje vetešnictví, bazary a při svých cestách také rád kdekoliv zavítá do sběrných surovin.

V jeho rekreačním domě zvaném Stodola jsem ho zastihla na mateřské. „Pořidili jsme si tohle štěně. Je to japonská akita-inu a jmenuje se Suši. Doma nám začal strašným způsobem všechno likvidovat. Manželka s dcerou ho chtěly dát pryč. Nastěhoval jsem se s ním proto sem do Stodoly na pár týdnů, než se mi ho podaří vychovat. Říkám tomu, že jsem na mateřské,“ začal líčit majitel, stavitel i projektant domu v jedné osobě.
Dům je vystavený ze starého materiálu na zelené louce. Louku však museli nejprve vytvořit vykácením náletů a vytrháním kořenů, vše zorat a teprve začít budovat. Do současné podoby se Stodolou, salaší pro ovce, koupacím jezírkem a kořenovou čističkou, dřevěnou stodolou, čedičovými chodníky, záhony a se studnou se pozemek dostal za šest let.


„Původně jsme pátrali po chaloupce mimo město, ale chtěli jsme, aby to člověk zaplatil a nějak to vypadalo, že jsme pak nakonec hledali neúspěšně 10 let. Pozemek jsem koupil od kamarádky z mládí, která byla ráda, že se ho zbavila,“ pokračuje. Trámy, cihly i vybavení je staré, používané jinde a přišlo sem již se svým příběhem. Třeba vana ze sběrny v Telči nebo gauč z bazaru za 200 Kč. Dokonce i dřevěná stodola na pozemku je sem přivezená z města. Pavel Brabec si ji tam vyhlédl a po vyjednávání s majitelem ji koupil, na místě rozebral a očíslovaná prkna s přáteli zase poskládal na svém pozemku.
Přátelé se na stavbě podílí velkou měrou, vše vzniká svépomocí. Děti, kterým je 22 a 18 let, se drží v povzdálí, nicméně výhody Stodoly již okusily. „Dcera tu měla kamarádky na noc a pak nám líčila, že tančily na stole. Přišlo nám to šílený, ale druhý den jsme pozvali sousedy a na stole jsme nakonec tančili taky.“
Ve Stodole to zkrátka žije a konají se zde též veřejné akce s promítáním o cestování a cyklozávodech. O všech setkáních se můžete dozvědět vždy na firemním FB.

Máte také zajímavé bydlení, prodejnu či provozovnu nebo o nějakých víte? Vkusné interiéry z celého Výběžku i širšího okolí tu rádi představíme ostatním. Pište na mail redakce (vybezek.eu[zavinac]gmail.com) nebo info[zavináč] janaduchackova.cz

Autorka píše lifestylový blog enelavie.