weby pro nejsevernější čechy

Jarní sraz turistů okresu Děčín na Chlumu – 2016

Turisté sice nezahálejí celý rok, oficiálně ale byla sezóna zahájena v sobotu 19. března 2016 tradičním srazem KČT, který se letos konal pod rozhlednou na Velkém Chlumu.

Ač neorganizován (a silně neorganizovatelný), vyrážím často s nejrůznějšími spolky, kluby a společnostmi. Nejinak tomu bylo v v sobotu, kdy jsem s krásnolipským Klubem českých turistů vlakem zamířil k Děčínu. V Březinách nás vystoupilo tolik, že vlak se dál muset vznášet, jak byl najednou lehký…

Úvodní focení a výstup silničkou přes Dolní Chlum k Hornímu, kde se napojujeme na červenou turistickou značku. Cestou míjíme opravovaný zaniklý hřbitov (který zaujal zejména zástupce „záchranné“ skupiny okolo hřbitova ve Všemilech). Bohužel, podrobnosti nenalezeny, na rozdíl od sochy sv. Marka. Sněženky, bledule, ale už také jaterník a prvosenky.

Už jen kousek a jsme pod rozhlednou. Počasí nám nepřeje, sychravo, vlezlo, kouřmo až mlhavo, takže tohle místo si píšu do seznamu těch, které musím navštívit opakovaně… Někdo se vrhá ihned na výstup nahoru, někdo raději k připravenému občerstvení. V ohništi plápolají plameny, u jednoho stanoviště je možno opatřit si buřty (s chlebem a hořčií), ale také pivo, grog, svařák… U druhého stanoviště na každého čeká balíček výborných koláčků a várnice horkého čaje. A na třetím místě propagační materiály, pamětní list (a taky třeba Výroční turistická známka šluknováků).

Dojde i na nějaké ty projevy (Václav Nič, Jan Eichler), nabídky cesty k Tambušským vodopádům nebo na Vrabinec ale využívá málokdo. Daleko větší úspěch má mezinárodní družba s kamarády z Neustadtu. A pak už jen sestup do Děčína, kde sic roztroušeni na skupinky po různých občerstvovnách se nakonec sejdeme všichni zase v jednom vlaku na zpáteční cestě…

Sraz v roce 2015 ->, sraz v roce 2014 ->

A letošní fotky na webu KČT Krásná Lípa:

Mikuláš Peterka ->, Jaromír Petružálek ->, Líba Šaferová ->, Jitka Štraubová ->

Tagy