weby pro nejsevernější čechy

Velikonoční jezdci v Mikulášovicích 2016

Rok za rokem funguje obnovená tradice Velikonoční jízdy v Mikulášovicích – v neděli 27. března 2016 od 10 hodin v kostele sv. Mikuláše mše svatá, samotná jízda po jejím skončení.

I letos počasí přálo, i když v kostele příliš teplo nebylo. Některým se ale možná udělalo horko překvapením, protože Patrik Engler předvedl nevídané a hudebníci a pěvci neslýchané. Něco takového tu dlouho nebylo. Opravdu dokázal dostat na kůr bicí a elektrickou kytaru a opravdu zazněla moderna…

Lidí spousty, fotoaparátů taktéž. Letos koní snad 16, jestli jsem šuškandu zaslechl dobře. Co překvapí a potěší je to, že hojně jezdáí Němci, nejen jako posluchači a diváci, ale i jako aktivní účastníci s vlastním koněm.

Po mši přichází na schodiště pan Roman Klinger, aby pozdravil a poděkoval všem přítomným, a zároveň požádal o příspěvek na opravu střechy kostela. Následuje žehnání jezdců a praporů a průvod koní, hudebníků a zpěváků se vydává na pouť městem.

Ukázky ze mše:

Dokumentace jednotlivých ročníků: 2012 ->, 2013 ->, 2014 ->, 2015 ->

A obrázky na Děčínském deníku ->

PS: Pokud jsem už kdysi psal, že tenhle zvyk na našem území nebyl tak ojedinělý, zde je další důkaz ->. Jen jim tam asi chybí pan Roman Klinger…

Tagy